Očekujem korektnu saradnju sa Vladom

 Očekujem korektnu saradnju sa Vladom

foto fos media

Predsjednik države Milo Đukanović kazao je da očekuje korektnu kohabitaciju sa budućom Vladom i dodaje, kako je ubijeđen, da će i nova izvršna vlast doprinijeti takvoj saradnji i poštovati Ustav.

“Što se kohabitacije tiče, očekujem korektnu kohabitaciju. Mislim da je Crna Gora već više puta iznenadila nepovjerljivu javnost, nema razloga da opet prijatno ne iznenadi”, kazao je Đukanović novinarima i dodao da nema razloga da kohabitacija ne bude uspješna.

“Ne vidim razlog za zebnju, ne vidim nikakvo novo iskušenje”, kazao je Đukanović i dodao da se nikada nije miješao u poslove Vlade.

“Neću imati nikakav problem da obezbijedim svojim korektnim ustavnim funkcionisanjem, nesmetan prostor za funkcionisanje izvršne vlasti. Ubijeđen sam da će i nova Vlada poštovati Ustav i doprinositi uspješnoj kohabitaciji. Ja vjerujem da će Crna Gora nakon ovog iskustva izaći kao još jedna zrelija demokratija nego što je danas”, kazao je Đukanović novinarima u Skupštini.

Ekspoze mandatara zasnovan na predrasudama

On je ocijenio i da je ekspoze mandatara Zdravka Krivokapića zasnovan  na predrasudama, koje su njegovi autori formirali o nekom prethodnom vremenu. Ističe ipak, da je dobro što je započet proces izbora nove vlade, jer je već prošlo tri mjeseca od parlamentarnih izbora.

„Drugo, mislim da o ovoj, kao i o svakoj prethodnoj vladi, treba suditi na osnovu onoga što će uraditi, a ne na osnovu najava“, kazao je Đukanović.

On je rekao da nije sklon da na bazi prvog slušanja mandatarovog ekspozea sudi o kvalitetu politike koju je nova vlada pripremila za svoje djelovanje.

„Ipak, osnovni utisak mi je da je kompletno izlaganje i program koji je prezentiran zasnovan na polemičkim tezama, u odnosu na predrasude koje je mandatar, zajedno sa drugim autorima programa, formirao o nekom prethodnom vremenu“, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, to nikada nije dobro polazište.

„Dugo je bilo to prethodno vrijeme, i ono je sigurno porodilo mnoge frustracije, nezadovoljstva, animozitete, a onda se lako zapadne u jedan kriticizam koji nije utemeljen na činjenicama“, pojasnio je Đukanović.

Zato bi, smatra on, bilo mnogo mudrije sačekati sa kritikama nakon što se upoznaju sa onim što je stvarno stanje u izvršnoj vlasti, resorima i učincima.

„Tako bi se bolje izbjegle kontradiktornosti kojima je obilovalo to izlaganje“, ističe Đukanović.

Radili za dobro Crne Gore

Komentarišući najavljeno donošenja zakona o lustraciji i porijeklu imovine, Đukanović je saopštio da ne misli da to predstavlja nikakav bauk.

“Želim da vas uvjerim da ni ja, ni bilo ko u DPS-u ne vidi nikakvu opasnost od toga. Radili smo sve vrijeme u uvjerenju da radimo za dobro Crne Gore da poštujemo Ustav i zakone. Ne trebaju nam nikakvi zakoni, ni izostanak zakona da bi se štitili od posljedica našeg rada, od posljedica našeg rada štiti nas naš rad”, naveo je Đukanović i dodao da sve zakone treba donijeti u skladu sa ustavom i onim što su prave norme EU.

Na pitanje da li ostati predsjednik DPS-a nakon vanrednog kongresa, odgovorio je „otom, potom“.

„Proces je u toku bilo bi naopako da danas već znamo ko će glavni kandidat za predsjednika, ili za potpredsjednika mislim da ima još dosta posla koji treba da obavimo prethodno, pa ćemo onda u završnoj fazi ozbiljno razgovarati o tome ko će biti na kojoj poziciji u stranci“, naveo je Đukanović.

Kazao je i da se intenzivno radi na pripremi vanrednog Kongresa DPS-a.

„Cilj je da povratimo dio onog povjerenja koje nijesmo dobili 30. avgusta“, naveo je predsjednik države i DPS-a. https://www.youtube.com/embed/4csrAL1RCos

Komentarišući diplomatske odnose sa Srbijom, kazao je da vjeruje da će diplomatski odnosi sa Srbijom biti u istom duhu kao i sa svim susjedima i zemljama regiona.

„Smatram da je ambasador Srbije ispunio sve preduslove, za ovakav odnos Ministarstva vanjskih poslova prema njemu“ rekao je predsjednik države i dodao da koliko on zna ne postoji mogućnost da Srbija ponovo predloži Vladimira Božovića za ambasadora.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja