Nove mjere: Zabranjeno kretanje od 21 do 5 sati ujutru, zabranjen međugradski saobraćaj vikendom, maske obavezne u ugostiteljskim objektima

 Nove mjere: Zabranjeno kretanje od 21 do 5 sati ujutru, zabranjen međugradski saobraćaj vikendom, maske obavezne u ugostiteljskim objektima

Foto: Vlada CG/Twitter

Nacionalno koordinaciono tijelo na današnjoj pres konferenciji predstavlja donijelo je danas mjere za cijelu Crnu Goru.

One će biti na snazi do 1. decembra uz mogućnost produžetka ako se situacija ne poboljša.

Na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) :

  1. Zabranjuje se napuštanje objekta stanovanja od 21:00 do 05:00 osim za posebne kategorije (obavljanje poslova, zdravstveni i humanitarni razlozi i sl.);
  2. Najviše četiri osobe se mogu kretati zajedno;
  3. Zabranjuje se vikendom putovanje između jedinica lokalne samouprave (izuzev za privredne aktivnostei, zdravstvene i humanitarne razloge);
  4. Zabranjuju se vjerski skupovi, svadbe i sve privarne proslave;
  5. Dozvoljavaju se obredi u vjerskim objektima u prisustvu sveštenika, a bez prisustva vjernika;
  6. Rad trgovačkih uslužnih i ugostiteljskih subjekata ograničava se na period od 07:00 do 20:00 sati uz precizno definisane mjere i imenovanje osobe odgovorne za sprovođenje i kontrolu sprovođenja mjera čije je ime jasno istaknuto na ulazu u objekat;
  7. Ugostiteljski objekti posbene mjere prevencije i minimiziranja rizika nošenje maski za goste i osoblje, dezinfekciona sredstva na svakom stolu, obavezna dezinfekcija ruku na izlasku i ulasku, barijere između stolova unutar objekta, broj osoba za istim stolom najviše četiri, s tim da razmak između osoba u svim pravcima bude najmanje dva metra, na terasama i baštama najviše četiri osobe za stolom, razmak između najmanje dva metra; usluge keteringa i izdavanja hrane do 22:00; maloljetnim licima bez pratnje roditelja zabranjen je boravak u ugostiteljskim objektima;
  8. Fitnes centri za rekreativce mogu raditi s tim da sve osobe koriste zaštitne maske prilimom vježbanja i da broj osoba bude najviše jedna na 10 m²; grupni treninzi su zabranjeni; i
  9. Zabranjuju se posjete u objektima stanovanja osoba koje nijesu članovi istog porodičnog domaćinstva.

Mjere će se primjenjivati do 1. decembra sa mogućnošću produžetka u slučaju nepovoljne epidemiološke situacije.

Ministar Hrapović je saopštio na konferenciji za medije da su rezultati Crne Gore u prvom talasu epidemije bili odlični i da je razlog za uspjeh bio i strah od nepoznatog virusa i restriktivne mjere i odgovornost građana, nakon čega je došlo do opuštanja.

Situacija složena, ide ka dramatičnoj

“Situacija u CG veoma složena i ide ka dramatičnoj. IJZ je smatrao da treba da uvedemo lockdown ali morali smo da uvažimo sve najavljene aktivnosti od strane privrednih subjekata, koji su izrazili želju da izađu na ulicu, bune se, grupišu… čime bi se opet doveli u opasnost širenja epidemije. Ove mjere ako se budu poštovale omogućiće sprečavanje širenja epidemije, smanjenja značajnog i nadam se da ćemo doći za ovih 20 dana u jedan mirniji period kada ćemo govoriti o relaksiranju mjera. Potrebno je da svi oni koji su važni i bitni ovome društvu, krenuvši od svih poluga vlastti – Vlade, Skupštine, Institucija da pošalju adekvatne poruke da se mjere poštuju“, kazao je Mugoša.

Hospitalizovano 313 pacijenata

“Hospitalizovano je 313 pacijenta. 72 u KCCG, u Baru 68, U Beranama je 35 pacijenata, Nikšiću 56 (jedno dijete 2010. godište), u Brezoviku 19, u Kodri šest, Pljevljima 20, Bijelom Polju 30, Kotor pet, Cetinje dva“, saopštio je dr Abdić.

36 pacijenata bore se za život

“U CG na mehaničkoj ventilaciji 36 pacijenata, svi se bore za život. Zdravstveni radnici ulažu napore da im pruže neophodnu pomoć i da s epo svim stadardima i protokolima ophode. Ako ne budemo poštovali mjere, sigurno će broj ljudi koji zahtijevaju liječenje biti veći. Dolaze nam sve teži pacijenti. U ovom trenu se preko 450 pacijenata na teritorije PG liječi putem patronažne službe. Koliko je stanje za Podgoricu doseglo jedan momenat govori činjenica da je krizni tim DZ PG obavijestio nacionalni krizni tim za formiranje još dvije krizne ambulante na Zlatici“, saopštio je Abdić.

Apel građanima da poštuju mjere

“Imamo porast inficiranih zdravstvenih radnika – 155 po našim podacima. Jedan dio je i na bolničkom liječenju. Apelujem na sve građane u CG da zaista poštujemo mjere. Ako ih ne budemo poštovali brojke će rasti a onda smo u problemu. Ljekari devet mjeseci ne gledaju bijelog dana. Apelujem na sve građane u CG da zaista poštujemo mjere. Ako ih ne budemo poštovali brojke će rasti a onda smo u problemu. Ljekari devet mjeseci ne gledaju bijelog dana. To su sve teži i teži slučajevi, virus ne bira. Virus nalazi ranjive kategorije kojima zagorčava život. U ovom trenu 36 građana CG se bori za život“, naveo je Abdić.

“Moram reći da ima pomao umora među zdravstvenim radnicima, nije ni čudo. Devet mjeseci kontinuiranog rada. Dajte da ne iscrpljujemo te ljude i da ne testiramo kapacitete u CG“, dodao je on.

PITANJA 

Rade li škole i vrtići

“Škole bezbjedno mjesto. Djeca treba da se vrate u škole po sistemu kako smo rekli. Od 1. do 6. u škole, ostali onlajn. Ostalo je da vidimo šta ćemo za ovih sedam dana što je ostalo i djeca bi onda išla po ovom načinu u školu. Jedino da uvedemo lockdown onda bi svi onlajn“, odgovorio je Mugoša na pitanje šta će biti sa školama u ovoj situaciji.

Je li NKT krivac

“Besmisleno tražiti krivca“, kazao je Hrapović.

Pitanje za Hrapovića: Gdje ste bili prethodnih devet mjeseci…?

“Pune četiri godine sam proveo na svom radnom mjestu uz zdravstvene radnike. Na redovnim aktivnostima organizujući zdravstveni sistem u dva smjera – borba protiv korone i organizovanje redovnih aktivnosti. 

Koliki dug ostavljate u zdravstvu

“Sva sredstva trošena u skladu sa zakonom u cilju pružanja zdravstvene zaštite građana CG. Odgovornim odnosom zaposlenih u MZ obezbijedili od Evropske komisije dio sredstava za izgradnju nove infektivne klinike 4,5 mil, eura. Obezbijedili i 9,5 mil eura za borbu protiv zaraznih bolesti“, odgovorio je Hrapović.

Insistiranje na odgovoru koliki je dug u zdravstvu

“Sredstva za zdravstveni sistem u nadležnosti Fonda za zdravstveno osiguranje. Svaki cent utrošen je u skladu sa zakonom. Imali smo vanredne troškove zbog trenutne situacije“, kazao je Hrapović.

Lideri da pozovu građane na poštovanje mjera

“Do juna bilo devet smrtnih slučajeva, danas 377. Imamo slučaj da je iz jedne porodice umrlo i po dvoje osoba. Zar to nije dovoljan znak da svi shvatimo ozbiljno situaciju u kojoj se nalazimo. Apelujem da svi koji mogu organizuju smjenski rad, rad od kuće, klizno radno vrijeme. Apelujem i na političare i lidere da se obrate i da pozovu građane na poštovanje mjera“, pozvao je Hrapović.

VIDEO sa konferencije pogledajte ovdje:

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još