Nove mjere, novi red vožnje autobusa

 Nove mjere, novi red vožnje autobusa

foto rtcg

Autobuski prevoz u Podgorici redukovan je zbog pooštrenih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti NKT koje su juče stupe na snagu.

Prema novim mjerama, ugostiteljski i uslužni subjekti rade od sedam do 18 sati, a zabranjeno je napuštanje objekta stanovanja od 19 do pet sati ujutro. Na taj način za dva sata skraćeno je vrijeme rada ugostiteljskih i uslužnih subjekata, a isto toliko produžen je period zabrane napuštanja objekata stanovanja.

Zbog toga su i prevoznici Alivodić i Bulatović DOO, koji autobuskim linijama „pokrivaju“ područje Podgorice i prigadskih naselja, izmijenili red vožnje.

Vlasnik Gradskog saobraćaja PG Haris Alivodić kazao je za portal Pobjeda da njihovi autobusi od juče saobraćaju do 19 sati, nekada su i koji minut duže na ulicama kako bi linije realizovali do kraja.

Autobusi od juče saobraćaju do 19 sati, nekada su i koji minut duže na ulicama kako bi linije realizovali do kraja

„Naši vozači imaju dozvole, odnosno propusnice koje smo dobili od Nacionalnog koordinacionog tijela kako bi mogli regularno da obavljamo posao. Trgovinima ugostiteljstvu i ostalim uslužnim djelatnostima rad je ograničen do 18 sati, a znamo da zaposleni u tim sektorima obično ne završe posao tačno u minut. Ako uzmemo u obzir da se radnici koji koriste usluge našeg prevoza moraju zadržati na radnom mjestu još neko vrijeme (kako bi utvrdili pazar i sl.), onda je jasno da posljednji polazak naših autobusa ne može biti striktno u 18, ili 18:15 sati i da nekad završimo prevoz putnika i nakon 19 sati“, kazao je Alivodić.

Vlasnik preduzeća „BLT“ Božo Bulatović kazao je da su privremeno ukinute dvije večernje linije, a da je uvedena jedna vanredna na relaciji Podgorica-Zeta.

„Posljednji polasci naših autobusa su u 18:30 sati kako bi bili zbrinuti svi putnici koji obavljaju posao do 18 sati. S obzirom na to da prema regularnom redu vožnje na relaciji Podgorica – Bijelo Polje (Zeta) imamo linije u 17:30, a poslije toga u 19:15, uveli smo privremenu u 18:30 sati kako bi, dok traju ove mjere, i putnici iz tog dijela opštine nakon radnog vremena mogli bez problema da dođu do svojih domova“, kazao je Bulatović „Pobjedi“.

Pad do 70 odsto

Djelatnost javnog prevoza je među najpogođenijim pandemijom koronaviurusa. Kovid-19 i mjere donošene u cilju suzbijanja zaraze su redukovale broj polazaka, u pojedinim momentima i potpuno obustavile prevoz zbog čega prevoznici bilježe drastičan pad putnika.Ilustracija (Foto: RTCG) Ilustracija (Foto: RTCG)

To su za „Pobjedu“ potvrdili Alivodić i Bulatović.

„Nemamo još podatke za oktobar i novembar, ali za period do kraja septembra mogu reći da bilježimo pad broja putnika do 70 odsto“, rekao je Alivodić.

I u BLT-u ističu da trpe značajne gubitke jer je problem koji trese cijelu planetu prepolovio broj putnika.

„Gotovo isti broj naših vozila je na ulicama, ali je putnika znatno manje zbog situacije sa koronavirusom. Bilo je prekida nastave, skraćenja i obustave rada pojedinih djelatnosti, što je sve uticalo da imamo više nego upola manje putnika u odnosu na isti period prošle godine“, rekao je za „Pobjedu“ Bulatović.

Nove mjere koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti važiće do 8. decembra.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još