Nova vlast da uspostavi dogovor na nacionalnom nivou o učešću domaćih proizvoda

 Nova vlast da uspostavi dogovor na nacionalnom nivou o učešću domaćih proizvoda

Foto Ura

Nova vlast bi trebalo da uspostavi dogovor na nacionalnom nivou koji će podrazumijevati procentualno učešće domaćih proizvoda u okviru kategorija, kao i da ono ne može biti ispod 50 odsto, ocijenjeno je iz Građanskog pokreta URA.

Član Glavnog odbora Građanskog odbora URA, Miodrag Đuranović, predložio je da u svim objektima budu istaknuti domaći proizvodi sekundarnim pozicijama, promocijama i akcijama.

“Od izuzetne je važnosti da maloprodajni sektor prepozna značaj saradnje sa domaćim proizvođačima i da nađe načina da isforsira domaće proizvode. Osim toga, treba i da u što kraćem roku platiti robu, da bi dobavljači mogli da opstanu”, naveo je Đuranović u saopštenju.

On je ocijenio da su akcije tipa Kupujmo domaće dale rezultate i trebalo bi da budu konstantno praktikovane.

“Nemjerljiv je značaj domaćeg proizvoda sa svih aspekata. Zato treba da uradimo sve u ovom teškom periodu uzrokovanom pandemijom virusa Covid-19 i međusobno se pomognemo da bismo opstali”, kazao je Đuranović.

On je podsjetio da je u prvih devet mjeseci došlo do pada u trgovini od 18,3 odsto u odnosu na prošlu godinu. U septembru u prehrambenom sektoru čak 20,6 odsto, što je dovelo do pada zaposlenih od 10,3 odsto.

“U ovom periodu trgovine zapošljavaju 35,78 hiljada radnika. Izvoz nam je uz to pao 15,3 odsto”, saopštio je Đuranović.

Prema njegovim riječima, takvi alarmantni podaci dovode do jedinog mogućeg rješenja za opstanak crnogorske privrede i domaćih proizvođača – bolje saradnje između maloprodajnih objekata i proizvođača, kao i znatno većeg prostora na policama.

„U Crnoj Gori se proizvodi odlično voće i povrće, kvalitetni mesni i suhomesnati proizvodi, vrhunska vina, piva, vode, jogurti, sirevi i moraju biti dostupni potrošačima koji u mnogim istraživanjima ističu nedovoljno prisustvo domaćih proizvoda u trgovinama”, zaključio je Đuranović.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još