Nova radna mjesta u poljoprivredi kroz projekat prekogranične saradnje Crne Gore i Kosova

 Nova radna mjesta u poljoprivredi kroz projekat prekogranične saradnje Crne Gore i Kosova

foto pg biro

Menadžer Glavnog grada Marjan Junčaj, sekretar sekretarijata za preduzetništvo Kemal Grbović i Enis Ljuljanović, pomoćnik sekretara održali su prezentaciju projekta „Otvaranje novih radnih mjesta u poljoprivredi“ , koji Glavni grad relizuje u okviru programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2014.-2020. Ovim projektom za zapošljavanje u poljoprivredi planirano je 338.337,21 eura, a prednost imaju mladi i žene u ruralnim područijima.  

Menadžer Junčaj je tom prilikom naglasio značaj realizacije započetih projekata u vremenu pandemije koronavirusa, ističući da se u konkretnom slučaju  radi o jednom od najvažnijih projekata iz oblasti međunarodne saradnje kada je u pitanju poljoprivreda.  

Sekretar Kemal Grbović  je podsjetio da Glavni grad i Sekretarijat za preduzetništvo rade puno na podsticaju razvoja poljoprivrede u Podgorici, prvenstveno kroz povoljene kredite za poljoprivrednike mljekare, premije u mljekarstvu i mnogo drugih mjera te vrste. 

Pomoćnik sekretara za preduzetništvo Enis Ljuljanović saopštio je da je  ovaj projekat planiran da se realizuje u narednih 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost iznosi 338,337.21 eura. Partneri na projektu su Glavni grad Podgorica – Sekretarijat za Preduzetništvo kao vodeći aplikant i Inicijativa za poljoprivredni razvoj Kosova (Initiative for Agriculture Development of Kosovo- IADK), a cilj projekta je ohrabrivanje nezaposlenih da se počnu baviti poljoprivredom, dok je fokus stavljen na maslinarstvo, mljekarstvo, ljekovito i aromatično bilje. 

Projektom je planirano razvijanje kapaciteta nezaposlenih kako bi se mogli baviti poljoprivredom, i to kroz teorijske i praktične obuke u jednoj od navedenih komponenti projekta i kroz obezbjeđivanje mašina i alata za praktičnu obuku korisnika koja će im biti ustupljena na korišćenje u periodu od dvije godine. Takođe, cilj je i obezbjeđivanje održivosti zaposlenja i povezivanje proizvođača sa predstavnicima biznisa u Crnoj Gori i na Kosovu.  Rezultati koje će projekat postići su 60 korisnika obučenih za poljoprivrednu proizvodnju u jednoj od 3 grane (maslinarstvo, mljekarstvo, ljekovito i aromatično bilje) i 30 korisnika koji će ostvariti mogućnost zaposlenja sa stečenim znanjem.

Na kraju projekta planirana je organizacija Regionalnog sajma u Podgorici, a za korisnike koji uspješno završe obuku biće organizovana studijska posjeta Kosovu. 

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja