Njemačka ostaje privržen partner crnogorskom zdravstvu u borbi protiv COVID19 pandemije

 Njemačka ostaje privržen partner crnogorskom zdravstvu u borbi protiv COVID19 pandemije

Foto: Ministarstvo zdravlja

Njemačka i Crna Gora biće i dalje pouzdani partneri, a Ambasada Savezne Republike Njemačke nastaviće da pruža podršku crnogorskom zdravstvenom sistemu u nastavku borbe protiv pandemije koronavirusa, zaključeno je tokom današnjeg susreta ministarke zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović i njemačkog ambasadora u Crnoj Gori dr Roberta Vebera.

Ministarka Borovinić Bojović ugostila je danas ambasadora Vebera i tom prilikom razmijenjena su iskustva o najaktuelnijem javnozdravstvenom izazovu na globalnom nivou, COVID19 pandemiji, a razmatran je i nastavak saradanje dvije zemlje u okvirima zdravstvenih planova.

Dr Veber je čestitao dr Borovinić Bojović imenovanje na funkciju ministarke zdravlja i izrazio nadu da će naša zemlja uspješno izaći na kraj sa epidemijom koronavirusa.

“Vi ste nesumnjivo, preuzeli najizazovniji resor u Vladi. U borbi sa novim sojem koronavirusa poklekli su mnogo razvijeniji zdravstevni sistemi u svijetu. Uvjerio sam se da Crna Gora predano radi na suzbijanju širenja infekcije, a u prvom redu za to su zaslužni Vaši zdravstveni radnici. Moja zemlja snažno podržava Vaše napore da ovu situaciju u budućnosti stavite pod kontrolu jer, kako smo se svi uvjerili, virus ne poznaje granice i niko nije bezbjedan dok svako ne bude bezbjedan.“- kazao je dr Veber.

Dr Borovinić Bojović saopštila je njemačkom ambasadoru da je plan vakcinacije protiv COVID19 infekcije završen, da su prepoznate rizične grupe, te da je detaljno razrađena dinamika kojom će teći imunizacija u Crnoj Gori.

“Pregovaramo sa više proizvođača vakcina i naša su očekivanja da u što skorijem roku počnemo sa vakcinacijom. Pored epidemioloških mjera, koje su na snazi, vjerujemo da će imunizacija u narednom periodu, kako kod nas tako i u svijetu dobiti borbu sa COVID19 pandemijom.“- kazala je ministarka Borovinić Bojović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Borovinić Bojović je zahvalila njemačkom ambasadoru na pomoći koju njegova zemlja upućuje zdravstvenom sistemu Crne Gore i konkretno poslednjoj donaciji u vidu pulsnih oksimetara, koji će, kako je rekla , biti upućeni primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje se zbrinjava oko 80% pacijenta inficiranih koronavirusom.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja