Njemačka donirala skoro 100.000 eura Institutu za javno zdravlje

 Njemačka donirala skoro 100.000 eura Institutu za javno zdravlje

Foto: IJZCG

Ambasadu SR Njemačke u Crnoj Gori i Institut za javno zdravlje povezuje duga i uspješna saradnja, koja je posebno intezivirana u vremenu epidemije koronavirsa. Potvrda tih odnosa je donacija od 98.200 eura namijenjena za kupovinu reagenasa i opreme za PCR testiranje, kao i za brze antigenske testove, čime će se unaprijediti dostupnost testiranja na novi koronavirus, kako unutar Instituta za javno zdravlje, tako i u ustanovama za socijalno zbrinjavanje – staračkim odomovima u Crnoj Gori, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Zahvaljujući se na donaciji, prof. dr Boban Mugoša, je poručio:

„Ambasada Njemačke u Crnoj Gori, kroz svoje aktivnosti, i kroz  solidarnost njemačkog naroda i Evropske unije, još jednom je potvrdila prijateljske odnose između dvije zemlje sa ciljem pružanja podrške crnogorskim građanima i institucijama. Ova projektna sredstva omogućiće testiranje još većeg broja građana, te će se na taj način nastaviti aktivnosti u cilju otkrivanja i suzbijanja daljeg širenja infekcije.“.

Nj. E. gospodin Robert Veber je, takođe, istakao da je sada, više nego ikada ranije, potrebno da pokažemo visok nivo solidarnosti i međusobne podrške. On je poručio:

„ Njemačka se u borbi protiv koronavirusa zalaže za solidarnost, jedinstvo i međunarodnu saradnju, posebno u okviru Evropske unije, kao i sa zemljama Zapadnog Balkana i Crnom Gorom. Iz tog razloga, Njemačka će i dalje biti angažovana i na solidaran način podržavati Crnu Goru u borbi protiv pandemije koronavirusa i prevazilaženju njenih posljedica, kako na bilateralnom nivou, tako i u okviru Evropske unije. Solidarnost i jedinstvo su upravo sada neophodni i granice ne smiju predstavljati prepreku  za pomoć.“.

Takođe, ambasador Veber se iskreno zahvalio zaposlenima u Institutu za javno zdravlje na naporima i predanom radu u cilju suzbijanja epidemije koronavirsa u Crnoj Gori.

Ambasada SR Njemačke i Institut za javno zdravlje pozivaju građane da poštuju zvanične mjere prevencije protiv širenja infekcije koronavirusa, apelujući na sve da daju svoj maksimalni doprinos u rješavanju ovog problema, jer samo disciplinom i timskim radom možemo sačuvati naše zdravlje.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još