Neumorno raditi na prevenciji nasilja nad ženama

 Neumorno raditi na prevenciji nasilja nad ženama

foto demos

Imperativ crnogorskog društva je da se stalno i neumorno radi na prevenciji nasilja nad ženama, ocijenili su iz Demosa.

Iz Foruma su, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, poručili da je nedopustivo da je u vremenu velikog civilizacijskog napretka statistika i dalje poražavajuća.

“Svaka peta žena je iskusila fizičko ili seksualno nasilje. Rodno zasnovano nasilje se može bilo kome dogoditi”, kazali su iz Foruma.

Oni smatraju da je imperativ društva da se stalno i neumorno radi na prevenciji nasilja.

“Neophodno je više edukacija za zaposlene u javnim sektorima, ali i građane, nerijetko svjedoke nasilja, kako bi odgovor društva bio jači i efikasniji i kako bi u nekoj, nadamo se bliskoj budućnosti, rodno zasnovanom nasilju stali na put”, naveli su iz Foruma.

Nasilje je, kako su kazali, sve ono što drugi čine, “a vama donosi osjećaj nelagode, straha, panike”.

“Nasilje je – fizičko, verbalno, seksualno, ekonomsko. Kako je internet javan prostor – internet nasilje zauzima posebno mjesto i predstavlja veliki problem savremenog svijeta”, ukazali su iz Foruma.

Prema njihovim riječima, rodno zasnovano nasilje je svjetski problem pandemijskih razmjera.

“Kao zemlja sa malim brojem stanovnika, moramo se boriti za pravo na dostojanstven život svih pojedinaca. Veliki je broj izgubljenih života od posljedica rodno zasnovanog nasilja (ubistvo, samoubistvo, narušeno zdravlje zbog kontinuiranog maltretiranja)”, naveli su iz Foruma.

Oni su kazali da se pridružuju svim akcijama kojima je cilj iskorenjivanje rodno zasnovanog nasilja.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još