Nastavljaju borbu za ravnopravan položaj žena

 Nastavljaju borbu za ravnopravan položaj žena

Foto Ženska politička mreža

Ženska politička mreža (ŽPM) će odgovorno, uporno i hrabro nastaviti sa radom na promjeni i primjeni propisa radi postizanja ravnopravnosti žena u Crnoj Gori, jer na taj način doprinosi izgradnji boljeg i pravednije društva za sve građane.

ŽPM obilježava tri godine postojanja tokom kojih je, kako je saopšteno, djelima pokazala kako je moguće prevazilaziti političke razlike radi opšteg dobra i kako dijalog kao oruđe demokratije nema alternativu.

Poručeno je da, svjesne dosadašnjih postignuća koja su nastala iz velikih napora, neće «zatvarati oči» pred izazovima.

„Svjedočimo činjenici da je zastupljenost žena u političkom životu još nedovoljna, da su radna prava žena na udaru i da je diskriminacija u svim društvenim sferama svakodnevica pred kojima su nemoćne hiljade žena jer nema adekvatnog sistemskog odgovora. Svjedoci smo da politika najčešće ostaje slijepa prema potrebama žena“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da to čini ŽPM još odlučnijom u borbi za ravnopravan položaj žena u Crnoj Gori, „čineći nas ponosnim na sopstveno opredjeljenje da tragamo za sistemskim rješenjima“.

„Odlučno se držimo opredjeljenja da osvajamo politički prostor i mijenjamo politike po mjeri svih njenih građana i građanki i stvaramo rezultate koji su jedini pravi odgovor na retrogradne trendove“, kaže se u reagovanju.

ŽPM ističe da su se, nakon posljednjih izbora, uvjerili po ko zna koji put da je jedino zakonska norma garancija povećanja broja žena na mjestima odlučivanja.

„Ponosni smo što je naš zahtjev za povećanje minimalne kvote na 40 odsto uz obavezni raspored minimum 1 u 3 kandidata uvršten u predlog izbornog zakona i očekujemo da bude usvojen kada za to stvore uslove parlamentarne partije vlasti i opozicije“, kaže se u saopštenju.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja