Na Samitu u Sofiji usvojen plan: Zapadni Balkan formira zajedničko regionalno tržište

 Na Samitu u Sofiji usvojen plan: Zapadni Balkan formira zajedničko regionalno tržište

foto twitter

Šest lidera Zapadnog Balkana (Crna Gora, Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Kosovo) usvojili su danas na samitu u Sofiji plan za formiranje Zajedničkog regionalnog tržišta (ZRT).

Samit u Bugarskoj održava se u okviru Berlinskog procesa.

Nova faza regionalne ekonomske integracije počela je danas kada su lideri šest ekonomija Zapadnog Balkana prihvatili Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište, kao i Zeleni program za Zapadni Balkan, na samitu Berlinskog procesa koje je održan putem interneta u Sofiji. Pripremu oba dokumenta omogućio je Savjet za regionalnu saradnju.

„Akcioni plan za regionalni ekonomski prostor, nastao i prihvaćen u Tristu prije nešto više od tri godine, pomogao je da građani i poslovna zajednica još bolje uvide i podrže neophodnost regionalne saradnje, njih 77 odsto vjeruje u saradnju. Pomogao je da političari uvide da transformacija našeg regiona, iako nije jednostavna, znači samo jednu stvar, a to je potreba za mnogo dobre volje, posvećenosti, spremnosti na kompromise, potreba za uzajamnim uvažavanjem i zajedničkom nenaklonosti sukobima. Znamo da Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište neće transformisati region preko noći ili u skladu sa našim nadanjima. Postavljanje ambicioznih ciljeva, međutim, može biti od pomoći i ubrzati promjene, ukoliko možemo da radimo zajedno. Ova transformacija neće imati žrtava, samo koristi,“ rekla je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu u svom obraćanju tokom zvaničnog početka samita u Sofiji, zajedno sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednicom Evropske komisije Ursulom Von der Lejen.

„Čast mi je u ime Savjeta za regionalnu saradnju da smo imali udio u oblikovanju ovog dokumenta zajedno sa Generalnom direkcijom Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, regionalnim organizacijama, međunarodnim finansijskim institucijama, organizacijama civilnog društva i poslovnom zajednicom, kao i drugim partnerima. Međutim, vlade šest ekonomija Zapadnog Balkana su tvorci, nosioci i oni koji će zajedničko regionalno tržište pretočiti u stvarnost. Priprema ovog akcionog plana nije bila jednostavna, ali je opravdana, jer je krajnji ishod vrijedan truda. Želim zahvaliti svima koji su nam povjerili ovaj zadatak. Uvjerena sam da će ono što nas čini različitim i razdvaja region uskoro biti zajedništvo koje nas obogaćuje“, kaže Bregu. 

„Zahvalni smo što je Evropska unija bila brza i podržala Zapadni Balkan u prvim mjesecima pandemije, a kasnije usvojila i Ekonomski i investicioni plan radi podsticanja ekonomskog oporavka regiona. Sada znamo mnogo više o potrebi da se pomogne poslovnoj zajednici da preživi nego prije godinu dana. Suočavamo se sa problemima i brigama mladih ljudi, koji diplomiraju, ali ne mogu pronaći posao i želimo da im pružimo priliku da rade bilo gdje u regionu, bez viznih ograničenja. Komercijalni i trgovinski odnosi u regionu ne mogu više ostati ovakvi kakvi jesu. Treba da imamo zajedničko tržište, pojedinci i privrednici se trebaju slobodno kretati, granice trebaju biti otvorene za protok robe i lijekova 24 časa dnevno, svih sedam dana u sedmici, potrebne su nam digitalne usluge u službi građana, potrebno nam je usavršavanje i inovacije za dalji rad. Potrebno je da diplome i zanimanja budu priznata. I zato vjerujem u zajedničko regionalno tržište. Uvjerena sam da će ovaj akcioni plan nastao u toku njemačkog predsjedavanja Savjetom Evropske unije svoje prve rezultate moći da pokaže već tokom narednog, isto njemačkog predsjedavanja Berlinskim procesom,“ zaključila je Bregu.

Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište olakšava slobodno kretanje u regionu, omogućava poslovnoj zajednici da iskusi potencijal koji pruža zajedničko tržište zasnovano na modelu jedinstvenog tržišta Evropske unije, i ističe neophodnost usavršavanja radno sposobnog stanovništva, koje se smanjuje u regionu. Više informacija je dostupno na ovom linku .

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović učestvuje na samitu na poziv kopredsjedavajućih predsjednika Vlade Bugarske Bojka Borisova i predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva.

Osim usklađivanja sa jedinstvenim tržištem Evropske unije, region je napravio još jedan važan korak prihvatanjem Deklaracije o Zelenom programu  koja je usklađena sa evropskim Zelenim planom. Klimatske promjene se odvijaju sporije od pandemije, ali neprekidno remete živote u regionu. Nadamo se da će se ovom Deklaracijom podržati i ubrzati promjene i procesi u regionu sa glavnim ciljem rješavanja problema klimatskih promjena.      

Zaključci ministarskog sastanka o integraciji Roma takođe su priloženi zaključcima predsjedavajućih samita. Ministri sa Zapadnog Balkana dogovorili su se da intenziviraju tekuće aktivnosti na integraciji Roma, a posebno u oblasti stanovanja, civilne registracije, prikupljanja podataka i budžetiranja.  

Centralnoevropska zona slobodne trgovine (CEFTA) će direktno sprovoditi ključne aktivnosti iz tog plana, koji treba da se sprovede do kraja 2024. godine.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja