MVP: Srbijanske vlasti da prestanu sa nekorektnim postupanjem prema crnogorskim poslanicima

 MVP: Srbijanske vlasti da prestanu sa nekorektnim postupanjem prema crnogorskim poslanicima

Andrej Isaković/AFP

Ministarstvo vanjskih poslova, kao i tokom dosadašnjih slučajeva zadržavanja crnogorskih poslanika, zatražiće od zvaničnih organa Republike Srbije objašnjenje o jučerašnjem postupanju granične policije prema poslanici Dragici Sekulić i o tome će informisati javnost.

Saopštenje MVP prenosimo u cjelosti.

„Svima je jasno da privođenja i maltretiranja poslanika crnogorske Skupštine nisu mjera dobrosusjedskih odnosa i ne nailaze na odobravanje nikoga u političkom životu kako Crne Gore, tako ni Srbije, bez obzira na kom se dijelu političkog spektra nalazili. Privođenje poslanice Sekulić, čije je objašnjenje za posjedovanje tableta bromazepama jasno predočeno nadležnim organima, samo je jedno u nizu neprijatnosti koje su doživjeli crnogorski parlamentarci i parlamentarke, među kojima su: Vuksanović Stanković, Zoronjić, Jelušić, Ibrahimović, Šehović. To više ne može biti smatrano pukom slučajnošću ili spletom okolnosti.

Još jedno nekorektno postupanje na granici Republike Srbije prema crnogorskim poslanicima, navodi na pomisao da se ovakav manir više ne može okarakterisati kao izdvojen ili slučajan događaj. Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore zbog ovog, kao i ranijih sličnih slučajeva poziva vlasti Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da prestanu sa ovakvim činjenjem prema crnogorskim poslanicima.

Dodatno, posebno zabrinjava činjenica da su pomenuti poslanici nosioci diplomatskih pasoša, što dodatno začuđuje i iznenađuje, posebno u situaciji kada zvanični organi naše zemlje u kontinuitetu ponavljaju poruku da – Crna Gora smatra Srbiju prijateljskom zemljom, sa njom želi samo dobrosusjedske odnose i iskreno priželjkuje evropsku budućnost kako za svoje, tako i za građane ove bliske države.

Iskazujući ovaj stav, MVP daje dodatno pojašnjenje povodom teksta objavljenog danas u dnevnom listu Pobjeda, a koji su potom prenijeli i drugi mediji. Članak sa nadnaslovom „Ministarstvo vanjskih poslova dobilo skandalozan odgovor od zvaničnihorgana susjedne države povodom maltretiranja crnogorskih poslanika na graniciʺ, navodi da MUP Srbije tvrdi da su samo postupali u skladu sa procedurama.

Odgovor MVP koji se navodi u pomenutom tekstu, redakciji ovog lista poslat je ranije i odnosi se na prethodne slučajeve zadržavanja poslanika na granici sa Srbijom, ali trenutak u kome se objavljuje svakako može javnost dovesti u zabludu da se navedene tvrdnje odnose i na jučerašnji događaj.

Naglašavajući da diplomatska komunikacija zahtijeva određene procedure i vrijeme, Ministarstvo vanjskih poslova će javnost svakako obavijestiti o odgovoru MUP-a Republike Srbije i povodom ovog događaja.“

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još