„Kavčani“ ciljali Abazovića zbog hapšenja Kašćelana

 „Kavčani“ ciljali Abazovića zbog hapšenja Kašćelana

Foto: URA

Preduzimajući mjere i radnje na rasvjetljavanju teškog krivičnog djela počinjenog dana 25. 4. 2021. godine u Mojkovcu, službenici Uprave policije došli su do saznanja koja ukazuju na postojanje potencijalnog rizika po bezbjednost nosilaca najviših državnih funkcija, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnih poslova.

„U konkretnom slučaju, prikupljena saznanja ukazuju na namjeru pripadnika organizovanih kriminalih grupa, prvenstveno pripadnika organizovane kriminalne grupe Kavač i jednog od vođa Kašćelan Slobodana, da kao reakciju uslovljenu njihovim lišenjem slobode i procesuiranjem zbog izvršenja krivičnih djela teškog i organizovanog kriminala, preduzmu aktivnosti usmjerene na ugrožavanje života potpredsjednika Vlade Crne Gore, gospodina Dritana Abazovića“, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, imajući u vidu značaj prethodno realizovanih aktivnosti, a svjesni činjenice da su pripadnici navedene organizovane kriminalne grupe dio širih regionalnih struktura, sa veoma jakim konekcijama na transnacionalnom nivou, čija je ključna karakteristika beskrupulozno izvršenje najtežih krivičnih djela, kao i činjenice da bi bilo koja aktivnost usmjerena na ugrožavanje fizičkog integriteta nosilaca visokih državnih funkcija, destabilizovala povoljnu, ali veoma kompleksu bezbjednosnu situaciju, bez daljeg odlaganja, u saradnji sa drugim državnim institucijama, prvenstveno su preduzete dodatne mjere i radnje na zaštiti bezbjednosti Abazovića.

„Preduzete su i dodatne mjere i radnje koje imaju za cilj potvrdu predmetnih saznanja i obezbjeđenje dokaza koji bi doveli do procesuiranja lica koja su uključena u predmetne aktivnosti.

Ova saznanja ukazuju samo na odlučnost pripadnika organizovanih kriminalnih grupa da svoje „kriminalno bogatstvo“ i uticaj na kriminalnom tržištu pokušaju da sačuvaju po svaku cijenu, te da identični ili slični slučajevi, u kojima su mete bili visokopozicionirani službenici organa bezbjednosti ili nosioci najviših državnih funkcija nisu „nepoznanica“ crnogorskih i sa njima povezanih regionalnih kriminalnih struktura.

Napominjemo da smo, kako posljednjim realizovanim aktivnostima, tako i aktivnostima tokom prethodnog perioda, pokazali da imamo lične i profesionalne hrabrosti, da se sa punim kapacitetom suprotstavimo savremenim bezbjednosnim izazovima i obračunamo sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, te da će bez obzira na sve njihove „napore“ i dalje biti u fokusu kontantne pažnje organa obavještajno bezbjednosnog sektora“, zaključuju u saopštenju.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još