Mladi Romi i Egipćani počeli da stažiraju u Glavnom gradu

 Mladi Romi i Egipćani počeli da stažiraju u Glavnom gradu

Foto: PG Biro

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković potpisao je danas ugovore o stažiranju sa desetoro najuspješnijih polaznika programa obuke osposobljavanja za nalaženje posla koju su pohađali u okviru projekta „REopen Doors“. Stažiranje mladih Roma i Egipćana u organizacionim jedinicama Glavnog grada trajaće četiri mjeseca, odnosno do sredine aprila 2021. godine, a Glavni grad ovaj projekat sprovodi u partnerstvu s Edukativnim centrom “Montenesoft”. 

 „Danas sam imao zadovoljstvo da potpišem ugovore s deset polaznika u okviru projekta koji realizujemo uz podršku Evropske unije, resornog ministarstva i Romskog  savjeta, namijenjenom stručnom osposobljavanju pripadnika romske i egipćanske populacije. Ovaj program im je omogućio da od početka ove godine prođu temeljnu obuku, da steknu neophodna znanja i vještine za  rad u organima državne uprave i na državnom i lokalnom nivou, i danas smo potpisali ugovor o četvoromjesečnom stažiranju u organima Glavnog grada“, istakao je Vuković.

On je naglasio da će tako naši mladi sugrađani imati priliku da se upoznaju sa tim kako izgleda radni dan, šta znači upravljati gradom, sa kojim se problemima suočavaju i na koji način pokušavaju da odgovorimo na sve izazove.

„Ideja je da ta četiri mjeseca prođu sve organizacione cjeline i mi se iskreno nadamo da će se preporučiti za rad u sistemu Glavnog grada ili nekom drugom poslodavcu“, saopštio je Vuković. 

Kkao je saopšteno iz Glavnog grada, Vuković je kazao da je riječ o vrlo značajnom projektu, imajući u vidu kojoj populaciji je namijenjen i kako većina pripadnika te populacije živi u Glavnom gradu i Crnoj Gori.  

“Vrlo je važno da ovaj projekat bude uspješan i na taj način ćemo poslati poruku i drugim pripadnicima romske i egipćanske populacije da je u Crnoj Gori moguće uspjeti, da je ovo država koja nudi šansu i za obrazovanje i za zapošljavanje tako da smo izuzetno ponosni što mi kao gradska uprava, možemo dati doprinos“, zaključio je Vuković i zahvalio se kolegama iz IPA tima, Sekretarijata za socijalno staranje i partnerima na projektu.

Osnovni cilj projekta „REopen Doors“ je da kroz program obuke i stažiranja doprinese smanjenju izloženosti siromaštvu Roma i Egipćana, kao socijalno ranjive populacije, kako bi se efikasnije pomoglo u otklanjanju uzroka njihove socijalne izolacije i marginalizacije.

Istovremeno, kroz poboljšanu perspektivu za zapošljavanje projektom se želi podstaći njihova kvalitetnija integracija u crnogorsko društvo. 

Tokom obuke u formi radionica, desetoro angažovanih edukatora pomagali su mladim Romima i Egipćanima u sticanju znanja crnogorskog i engleskog jezika, učili ih da razumiju poslovni jezik i jezik administracije, da ovladaju vještinama korišćenja informatičkih alatki (četiri ključna programa iz paketa MS Office), dok su s psihologom i sociologom unapređivali lične, socijalne i interkulturalne vještine. 

Projekat „REopen Doors“ je odobren za finansiranje iz Programa SOPEES (Program Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu). 

Ukupna vrijednost projekta je 99.704,85 eura, od kojih je 90% (89.734,37 eura) obezbijeđeno iz IPA II programa SOPEES, a 10% (9.970,48 eura) je učešće Glavnog grada u troškovima realizacije projektnih aktivnosti. IPA II Višegodišnji akcioni program EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalno politike (SOPEES) ima za cilj izgradnju razvijenog i kohezivnog društva kroz stvaranje boljih uslova za podizanje nivoa zapošljivosti stanovništva, unapređenje kvaliteta obrazovanja, te socijalno inkluziju i smanjenje rizika od siromaštva.  

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još