Mlade nade nauke udružile znanja: Brošurom o vakcinaciji protiv koronavirusa edukuju javnost

 Mlade nade nauke udružile znanja: Brošurom o vakcinaciji protiv koronavirusa edukuju javnost

Foto: OMSA

Da je nedostatak informacija glavni „krivac“ za strah od vakcinacije smatraju mlade nade naše nauke, članovi Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu (OMSA), koji se školuju na prestižnim svjetskim univerzitetima. Zato su kroz odrađen i juče objavljen sveobuhvatni vodič o vakcinaciji odlučili da u vidu pružanja neophodnih, relevantnih podataka edukuju građane te im prepuste da odluku o imunizaciji protiv koronavirusa donesu isključivo na osnovu činjenica.

Sve što treba da znate o vakcinaciji protiv SARS-CoV-2 virusa“ naziv je brošure u kojoj su kroz tri cjeline obuhvaćeni svi bitni segmenti ovog procesa. Na početku se nalaze podaci o virusu, njegovoj građi i bolesti koju izaziva. Objašnjen je princip stvaranja imuniteta, kao i značaj imunizacije kroz istoriju, a zatim i čitav proces razvoja vakcine. U drugom dijelu brošure detaljno je objašnjen mehanizam funkcionisanja različitih SARS-CoV-2 vakcina na tržištu, a sve je propraćeno ilustracijama koje su takođe autori crtali. Na kraju nisu zaboravili ni odgovore na najčešće postavljena pitanja, a koja su dobijali kroz sprovedenu anketu.

Brošuru možete preuzeti OVDJE.

Kako u razgovoru za FOS kaže Anđela Kovačević, magistrica biotehnologije u medicini na jednom od prestižnih italijanskih univerziteta “Sapienza” i jedna od autorki pomenutog vodiča, tema izrade brošure o vakcinaciji nametnula se kao logična.

“OMSA grupa prirodnih nauka broji dvadesetak članova koji studiraju ili se bave naukom u inostranstvu. Kako smo većinom biolozi, biotehnolozi, bioinformatičari, naša međusobna komunikacija je na zavidnom nivou, a prirodno se javlja i saradnja sa grupom medicinskih nauka. U decembru smo održali online diskusiju o seksualno prenosivim bolestima, što se pokazalo kao uspješan početak funkcionisanja ovog tima mladih naučnika. Tema novog projekta nametnula nam se sama od sebe. Kada se prije nekoliko mjeseci počelo pričati o imunizaciji protiv SARS-CoV-2 u regionu, a zatim i u Crnoj Gori, dolazilo nam je pregršt pitanja od naših bližnjih, prijatelja i poznanika. U nekim našim, internim, dopisivanjima pričali smo o tome koliko je važno edukovati ljude. Strah od vakcinacije koji vlada među ljudima umnogome je uzrokovan nedostatkomkvalitetnog materijala na maternjem jeziku. U našoj grupi rodila se ideja da to promijenimo, da naše znanje podijelimo sa drugima”, navodi ispred grupe autora Kovačević.

Naslovnica brošure

Ne krije da je cijeli poduhvat bio veoma izazovan te da su pristupili zadatku vrlo odgovorno, svjesni da je zdravlje ozbiljna tema. U ovom projektu sa Kovačević su znanje udružili i Amira Idrizović, magistrica molekularne biologije i genetike, dobitnica prestižne stipendije za mlade istraživače u sklopu koje radi doktorsko istraživanje anemije srpastih ćelija u Barseloni. Tu su i Jovana Savić – studentkinja medicine u Bolonji kao i Filip Mičijević – student medicine u Amsterdamu.

U timu je i magistirca bioinformatike Katarina Elez koja je trenutno na doktorskim studijama u Berlinu, kao i dva mikrobiologa – Katarina Gačević i Kristina Đenđinović koje svoje magistarske studije nastavljaju u Beču. Mogu se pohvaliti i saradnjom sa Milenom Stanković Brunner koja je doktorat iz oblasti imunologije odradila je na prestižnom institutu Luj Paster u Parizu, a danas radi u jednoj biotehnološkoj firmi u Londonu.

“Milena je bezbroj puta pregledala sve tekstove i odradila lekturu s naučnog aspekta”, kaže Kovačević za FOS dodajući da su naročito ponosni na činjenicu da u timu imaju i diplomiranu psihološkinju Mirjanu Adžić, koja završava magistarske studije u Južnoj Koreji. Osim što je sprovela i analizirala anketu o informisanosti stanovništva na temu vakcinacije, Mirjanina uloga je bila i da tekstove prilagodi široj populaciji.

“Paralelno sa izradom brošure, predstavnici Organizacije upoznali su nadležne institucije sa pokrenutom inicijativom. Stručna korekcija brošure je odrađena od strane dvoje priznatih ljekara u zemlji i inostranstvu, te im se ovom prilikom zahvaljujemo na pomoći”, naglašava Kovačević ne krijući da je ovo bio veliki izazov koji su uspješno savladali.

Danima su, pojašnjava, provjeravali sve izvore te kontrolisali pisani tekst a sve kako bi svojim sugrađanima pružili sveobuhvatne informacije zasnovane isključivo na naučnim činjenicama.

“Zvanične naučne informacije koje možete naći o vakcinama uglavnom su na engleskom jeziku, pisane u formi naučnih radova koje nije lako razumijeti. Obrazovanje u različitim poljima nauke obučilo nas je da takve tekstove čitamo na dnevnoj bazi, i za nas oni nisu nepoznanica. Upravo zbog toga smo se stavili u ulogu posrednika između naučnih činjenica i šire javnosti. Smatramo da je jako važno imati tačne, precizne a prije svega razumljive informacije, i nadamo se da ovom brošurom upravo takve donosimo građanima”, kažu autori brošure za FOS dodajući da očekuju pozitivne reakcije javnosti jer je tekst pisan razumljivim jezikom i u prijateljskom tonu.

Segment iz brošure

“Pristupili smo joj sa objektivnog stanovišta, bez nametanja preference već isključivo nudimo informacije koje su dostupne o vakcinama. Naš cilj je bio da građani na svom jeziku dobiju sveobuhvatni materijal koji će im pružiti dovoljno informacija i mogućnosti da oforme svoje mišljenje.”

Autori brošure u razgovoru za FOS naglašavaju da je nedostatak informisanosti glavni krivac za strah od vakcinacije, te da je neophodno razdvojiti činjenice od neistinitih podataka. 

“Mi vjerujemo u nauku i željeli smo svima da približimo koja su to naučna dostignuća zahvaljujući kojima mi danas živimo u svijetu bez pandemija i brojnih opakih bolesti. Naučnici se godinama bave istraživanjima i nalaženjem rješenja za brojne probleme, i smatrali smo da je potrebno da plodovi tog mukotrpnog rada budu što bolje predstavljeni široj javnosti.”

Šaljući poruku javnosti, a u toku masovne imunizacije koja je započela juče, autori brošure kažu:

“Preporučujemo svima da urade što je u njihovoj moći kako bismo se izborili sa pandemijom, skinuli maske i počeli ponovo da se družimo. Mi smo se vakcinisali, skoro svi, različitim vakcinama u različitim državama i svi smo dobro. Vjerujte nauci, dajte joj šansu, a mi ćemo se potruditi da vam istu približimo i u budućnosti.”

O OMSA organizaciji

Autori brošure članovi su Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu (OMSA), koja je osnovana 2011. OMSA predstavlja najveću crnogorsku mrežu studenata i mladih profesionalaca školovanih van granica naše zemlje a za glavni cilj ima uspostavljanje platforme za njihovu efikasnu i efektivnu saradnju. Vizija i misija Organizacije nijesu se mijenjale od njenog osnivanja, a one članstvo ohrabruju na aktivno lokalno, regionalno i globalno djelovanje, na razmjenu znanja i iskustva, kao i na doprinos društvu u kome žive.

Organizacija trenutno okuplja članstvo koje boravi na studijskim programima u više od 50 zemalja svijeta, sarađuje sa organizacijama i zajednicama u crnogorskoj dijaspori, aktivno radi i na održavanju saradnje sa matičnom državom i njenim institucijama.

Različite strukture unutar Organizacije olakšavaju joj rad i djelovanje, pa tako postoje lokalne studentske zajednice podijeljene po geografskim oblastima, timovi po tematskim oblastima odnosno oblastima interesovanja, Klub alumnista, a nedavno je uspostavljena i Naučno istraživačka mreža, koja okuplja mlade crnogorske istraživače širom svijeta i pruža podršku za njihovo umrežavanje i dodatni istraživački angažman.

Liderstvo, izvrsnost, integritet i odgovornost samo su neke od vrijednosti koje Organizacija njeguje i promoviše, a posebno ohrabruje i raduje činjenica da su oblasti djelovanja OMSA godinama sve šire.

Avatar

Violeta Rovčanin

Pročitajte još