Mjere u borbi protiv kovid-19 infekcije na snazi do 22. decembra

 Mjere u borbi protiv kovid-19 infekcije na snazi do 22. decembra

IJZCG

Broj novoinficiranih virusom SARS-CoV-2 u Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice je manji za oko 40% u odnosu na 14 dana ranije.

U poslednje dvije sedmice broj preminulih osoba manji je za oko 16 odsto, dok je broj hospitalizovanih osoba manji za 24 odsto.
 
“Do danas, je u Crnoj Gori vakcinisano prvom dozom oko 59%, drugom dozom oko 55% dok je treću dozu primilo 13% odraslog stanovništva. Najveći obuhvat imunizovanih je u starosnim grupama od 65-69, 70-74, 75-79, i u tim starosnim grupama obuhvat je veći od 70%“, rekli su iz Instituta za javno zdravlje.

Prema trenutnim podacima i dalje osam od deset preminulih osoba je nevakcinisano, a više od 80 odsto onih koji su na bolničkom liječenju su takođe nevakcinisani. Sve osobe mlađe od 40 godina preminule od kovid-19 infekcije su bile nevakcinisane.

“Vakcinacija zajedno sa opštim preventivnim mjera (pravilno nošenje maske, poštovanje fizičke distance i lična higijena) su jedina sredstva u borbi protiv kovid-19 infekcije te Institut za javno zdravlje još jednom  apeluje na sve građane da poštuju mjere i vakcinišu se u što većem broju“, navode iz IJZ.

Takođe, napominju da su trenutne mjere u borbi protiv kovid-19 infekcije na snazi do 22.12.2021. godine.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još