Ministarstvo turizma potrebnije više nego ikad

 Ministarstvo turizma potrebnije više nego ikad

foto privredna komora cg

Nepostojanje Ministarstva turizma u predloženom sastavu vlade turistički poslenici smatraju nepojmljivim zbog toga što ta privredna grana čini skoro četvrtinu bruto domaćeg proizvoda.

Sagovornici Pobjede su ocijenili da je sada više nego ikad potrebno turizam vratiti gdje je bio prije pandemije i pronaći put ka tržištu, a to bez ministarstva nije moguće. Neki su mišljenja da sve ovo ,indicira da turizam neće biti u fokusu ekonomske politike nove vlade.

Iz Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG), apeluju već duže da ministarstvo turizma bude zasebno, a ne kao do sada u sklopu održivog razvoja.

“Apelujemo i sada, jer je Crna Gora turistička destinacija i turizam čini četvrtinu bruto domaćeg proizvoda. Ako posmatramo saobraćaj, poljoprivredu, trgovinu – turizam je pokretač svega toga”, kazao je predsjednik odbora Ranko Jovović ističući da je jedinstveni stav svih njegovih članova da ministarsvo turizma treba da bude zaseban resor i u budućoj vladi.

Predsjednik Asocijacije turističkih agencija, Orhan Hodžić smatra da je potez ukidanja ministarstva turizma nepromišljen i nerealan.

“Crnoj Gori je turizam najvažnija privredna grana, a ona ne može ostrvariti dalje uspjehe i plasirati se na mnogim tržištima i poljima bez resornog ministra i ministarstva, kao i tima osposobljenog za unapređenje privredne grane. Nije nemoguće i nerealno spojiti ministarstva, kao što je bilo turizam i održivi razvoj, ili kao što je Srbija spojila resore turizma i trgovine, ali nam je ministarstvo turizma neophodno za dalji razvoj i djelovanje”, naveo je Hodžić za Pobjedu.

On smatra da dosadašnji rad ministarstva ima brojne rezultate kroz promocije u zemlji ali i van nje, što se odrazilo na značajan priliv inostranih gostiju u proteklim godinama i doličnu promociju naše države.

U situaciji kada je pandemija korone ostavila katastrofalne posledice na turizam u čitavom svijetu pa samim tim i na Crnu Goru, izvršni direktor hotela Lighthouse u Herceg Novom, Jovan Vukalović smatra nedopustivim pripajanje ministarstva turizma bilo kojem drugom.

“Umjesto da se privrednoj grani koja je od vitalnog značaja za crnogorsku ekonomiju, visoki udio bruto domaćeg proizvoda (BDP), obezbijedi u potpunosti zasebno ministarstvo koje bi se na kreativan i vizionarski način nosilo sa situacijom na koju nikako nijesmo mogli biti pripremljeni, svjedoci smo da će se taj resor ,,utopiti“ u neki novi, vjerovatno preglomazni i neefikasni”, kazao je Vukalović za Pobjedu.

On je dodao da u vremenu kada se još ne može predvidjeti kraj korona krize bez obzira na trenutne optimistične informacije o pronalaženju vakcine, turizmu će trebati efikasne i operativne odluke u narednom periodu kako bi se sačuvala radna mjesta i likvidnost, tako da je veoma važno imati u formi ministarstva tijelo koje će zastupati interese tako bitnog sektora.

Generalni direktor hotela Hilton, Nemanja Nikolić kazao je za Pobjedu da svi čekaju da vide kako će nova vlada da funkcioniše.

“Problemi u turizmu su jasni, precizni. Značaj turizma za razvoj crnogorske ekonomije je veliki. Učešćem u BDP zasluživao je da postoji Ministarstvo turizma kao poseban resor koji će se baviti problemima u turizmu, međutim ukoliko kroz neku drugu organizaciju uspiju da budu efikasni i da naše probleme rješavaju zajedno sa nama nijesam protiv i da nema ministarstva”, kazao je Nikolić.

Izvršna direktorica kompanije Jamb, koja upravlja hotelom Adria u Budvi, Jovana Mićunović takođe smatra da ministarstvo turizma treba da bude poseban resor.

“Sve zemlje se bore kako će da turizam povrate u ovim kriznim vremenima, kako da se vrate na tržišta, a mi smo ga prekrižili. Nama turizam, izgleda, ne treba. Imamo ostale grane koje su jake pa ćemo moći da prevaziđemo ove aktuelne probleme. Mislim katastrofa, šta reći”, rekla je za Pobjedu Mićunović.

Ona tvrdi da je sada to ministarstvo potrebnije nego ikad, kada treba napraviti strategiju kako se vratiti na tržište, promovisati Crnu Goru kao sigurnu destinaciju i u bezbjednosnom i zdravstvenom smislu.

Dugogodišnji turistički poslenik i diplomirani turizmolog, Marina Gardašević smatra da sadašnji predlog da nema ministarstva turizma, niti da u nazivu nekog ministarstva figurira termin turizam, što je usamljeno i originalno riješenje ne daje nadu da će se razvojem turizma upravljati efikasno već voluntaristički i neefikasno.

Novi sastav Vlade, prema njenim riječima, indicira da turizam neće biti u fokusu njene ekonomske politike, iako je turizam u svim dosadašnjim razvojnim dokumentima i ekspertizama imao status noseće privredne grane u zemlji.

Profesor Ivo Županović sa budvanskog Fakulteta za biznis i turizam za Pobjedu komentariše to što u predloženoj organizaciji Vlade, vidi se da je turizam svrstan u okviru ekonomskih aktivnosti, što on u principu i jeste.

“Treba reći da turizam sa multiplikacijama na ostale privredne aktivnosti čini skoro četvrtinu BDP-a te u suštinskom smislu, u ovom trenutku njegov značaj jeste veći u odnosu na ostale privredne aktivnosti. Posmatrajući rješenja zemalja koje takođe generišu značajne prihode od turizma, naziv navedenog resora jasno figurira u nazivu ministarstva zajedno sa ostalim oblastima sa kojima je spojen u okviru istog”, tvrdi Županović.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još