Mihailović: Plantaže ne mogu opstati bez pomoći države

 Mihailović: Plantaže ne mogu opstati bez pomoći države

Foto 13 jul Plantaže

Glavni problem Plantaža u uslovima koronakrize je likvidnost i njega mora da riješi većinski vlasnik, odnosno država, ocijenio je predsjednik Odbora direktora kompanije, Božo Mihailović.

On je Pobjedi rekao da Plantaže imaju perspektivu, jer izvoze vina u 40 država i dodao da je to najveći crnogorski brend i „jedina globalna crnogorska svjetska kompanija“.

„Plantaže zbog uticaja pandemije ne mogu opstati bez pomoći države. Zato što se troškovi kompanije ne mogu znatno smanjivati, a prihodi su ove godine pali više od 50 odsto“, kazao je Mihailović.

On je naveo da zna da su neke druge kompanije u većinskom državnom vlasništu dobile velika sredstva od države.

„Plantaže su do sada dobile samo 1,2 milona EUR kredita od Investiciono-razvojnog fonda (IRF) u uslovima djelovanja koronakrize i ništa više“, rekao je Mihailović.

On smatra da država treba da utiče na kreditne institucije kako bi Plantaže dobile zajam sa dužim grejs periodom i rokom otplate i nižim kamatnim stopama.

„Očekujem da dobijemo kredite koje kompanija može da podnese, jer je naša proizvodnja niskoakumulativna. U normalnim uslovima profitna stopa bila nam je pet do sedam odsto, nije to haj-tek, nije to informatička industrija, nego niskoprofitna proizvodnja“, saopštio je Mihailović.

On je dodao da je kompaniji potreban povoljan zajam prije svega od IRF-a, ali i nekih banaka.

„Očekujem zalaganje u tom smislu i Fonda PIO kao akcionara, da utiče kod nekih banaka da nam se pomogne“, kazao je Mihailović.

On je rekao i da se nada pomoći ostalih akcionara, prvenstveno Zavoda za zapošljavnje, ali i Crnogorske komercijalne banke, koja ima vlasništvo u Plantažama.

„Ako hoće da Plantaže prežive moraju da obezbijede povoljne kredite. To je njihova, a ne moja kompanija“, saopštio je Mihailović.

On je naveo i da se nada razumijevanju banaka zbog problema koje izaziva pandemija.

„Banke sada moraju da budu partner sa privredom, da daju ruku privredi i da ne gledaju svoj profit sada, nego u perspektivi. Kome će oni da daju kredite sjutra ako neke velike kompanije pođu u stečaj“, pitao je Mihailović.

Država bi, prema njegovim riječima, trebalo da oslobodi Plantaže plaćanja dijela dažbina.

„Očekujemo oslobađanje od plaćanja dijela poreza. Sada imamo odlaganje plaćanja poreza, ali očekujemo oslobađanje“, poručio je Mihailović.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja