Kupovina aviona rješenje za male zemlje

 Kupovina aviona rješenje za male zemlje

foto monetengro airlines

Kupovina aviona je rješenje za male zemlje koje žele da imaju funkcionalne kompanije, ocijenio je izvršni direktor nacionalnog prevoznika Montenegro Airlines (MA), Vlastimir Ristić i dodao da je iznajmljivanje aviona loša opcija.

“Kupovina aviona je rješenje za male zemlje koje žele da imaju funkcionalne kompanije. Iznajmljivanje aviona je loša opcija, jer mala tržišta ne mogu osigurati nalet koji opravdava fiksnu rentu”, rekao je Ristić za vazduhoplovni portal analitičara Alena Šćurica, Zamaaero.

On je kazao da lizing ima smisla samo ako se fiksna renta razbije na veliki nalet. U suprotnom slučaju fiksni troškovi gutaju svaki rad.

Ristić se složio da je sada dobro vrijeme za kupovinu ili lizing aviona, posebno Embraera, kojih ima velik broj svježe prizemljenih. U pitanju su avioni koji nijesu jako stari i imaju relativno mali broj sati leta.

On smatra i da male zemlje moraju finansirati avijaciju, ali da pritom mogu birati da li će finansirati svoju ili tuđe kompanije.

Ristić je podsjetio da u slučaju finansiranja svoje kompanije novac ostaje u zemlji, a zapošljava se domaća radna snaga, koja plaća poreze i troši plate u svojoj državi.

On je kazao da je još važnije to što tada država upravlja svojim destinacijama i ulaže u linije koje vremenom postaju ozbiljan turistički tok.

Jednako tako država upravlja svojim avionima u kriznim situacijama, što potvrđuje upravo situacija sa pandemijom Covid-19.

Ristić je naveo i da je MA spreman za prevoz vakcine, te da samo čeka odluku Vlade kako bi ona za par sati bila na raspolaganju građanima.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još