Krivična prijava zbog neovlašćenog snimanja

 Krivična prijava zbog neovlašćenog snimanja

Printscreen

Nedavni događaj privođenja samohranog oca pred maloljetnom djecom u Podgorici neovlašćeno je sniman, a snimci su potom dijeljeni na društvenim mrežama. Policija je, po nalogu državnog tužioca, identifikovala pojedine učinioce i protiv njih podnijela krivičnu prijavu za krivična djela neovlašćeno fotografisanje i objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka, po kojima je u toku izviđaj.

To je za Pobjedu kazao državni tužilac i portparol u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici Vukas Radonjić.

Na snimku napravljenim u Podgorici pred porodičnom kućom, na kome se vidjelo privođenje oca i istovremeno odvođenje djece sa majkom, kod koje bi trebalo da djeca budu dok otac ne odsluži mjesečnu kaznu zatvora, uznemirio je javnost. Pored ostalog, vidi se da se dječak, koji je trebalo da pođe sa majkom, opirao da uđe u auto, nakon čega se čuje kako mu policajac kaže „sad ćemo kod tate”.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja tada su poručili da će svi akteri ovog događaja odgovarati, jer nije obezbijeđeno da se na bezbolan način sprovedu odluke.

Inspekcija je utvrdila da je bilo propusta i u postupanju direktorice podgoričkog Centra za socijalni rad Marije Popović, jer nije spriječila da se nestručnim i nesavjesnim radom prouzrokuje šteta korisnicima i javnoj ustanovi, suprotno javnom interesu.

Ta ustanova pokrenula je disciplinske postupke protiv troje službenika u sklopu kojih će se utvrditi da li i kakva vrsta odgovornosti im se može staviti na teret, o čemu će se izjasniti tamošnji Upravni odbor.

Radonjić kaže da Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici prikuplja dokaze, obavještenja i podatke, kako bi utvrdilo da li je službeno lice Centra za socijalni rad, svojim činjenjem ili nečinjenjem, učinilo krivično djelo protiv službene dužnosti.

Ističe da je u odnosu na postupanja službenika Uprave policije, državni tužilac ocijenio da ne postoje osnovi sumnje da su učinili krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Kako je ranije saopšteno iz Osnovnog suda, u toku je postupak za preispitivanje starateljstva u ovom slučaju, koje je ranije dodijeljeno ocu. On je i ranije išao u zatvor, na 15 dana, zato što nije dozvoljavao majci da gleda djecu, nastoje imala pravo prema sudskoj odluci – dva puta nedjeljno. Nakon toga je popustio i počeo je da poštuje odluku, ali, kako je vidio da su djeca ponovo počela lijepo da se druže sa majkom, blokirao je njihove susrete.

Iz Osnovnog suda su poručili da je otac dužan da očuva osjećaj prihvaćenosti i pripadnosti i da nikako ne smije doći do otuđenosti djece od roditelja sa kojim ne žive.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još