Knežević: Saglasnost Odbora za imenovanje direktora policije i ANB-a

 Knežević: Saglasnost Odbora za imenovanje direktora policije i ANB-a

Foto: FOS Media

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević najavio da će predložiti izmjene i dopune zakona iz bezbjednosnog sektora, prema kojima bi za imenovanje čelnika Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) bilo potrebno pozitivno mišljenja tog tijela.

“Takvim zakonskim rješenjem otpočela bi stvarna kontrolna uloga Skupštine i demontaža kadrova iz bivšeg režima koji sad po zakonima Demokratske partije socijalista (DPS) preuzimaju najodgovornije funkcije u policiji”, ocijenio je Knežević u intervjuu za agenciju MINA.

Prema riječima Kneževića, dosadašnje nadležnosti Odbora više su predstavljale njegovu slabost nego ustavnu i zakonsku osnovu preko čijih mehanizama se mogla ostvarivati njegova funkcija koja izvire iz zakonodavne vlasti.

Knežević je rekao da u narednom periodu planira da zakaže saslušanja potpredsjednika Vlade, ministara unutrašnjih poslova i odbrane, v.d. direktora policije i ANB-a, Vrhovnog državnog tužioca (VDT), kao i Glavnog specijalnog tužioca (GST).

“Razloga za to ima više nego dovoljno, a vremena sve manje”, istakao je Knežević.

On je rekao da će na na prvoj sjednici Odbora predložiti da sjednice budu otvorene za javnost, sa izuzecima gdje postoje jasna zakonska ograničenja.

Knežević smatra da bi kroz izmjene i dopune zakona o tajnosti podataka napravili neophodan iskorak u demistifikaciji narativa bezbjednosti, ali i raskida sa dosadašnjom praksom nepotrebne tajnosti.

“Zato očekujem da ovaj moj predlog podrže svi članovi odbora bez obzira da li su u opoziciji ili vlasti”, poručio je Knežević.

On je rekao da će potpredsjednika Vlade, ministra unutrašnjih poslova, v.d. direktore policije i ANB-a, VDT-a i GST-a zatražiti da se preciziraju rokovi kad će biti otkriveni nalogodavci ubistva Duška Jovanovića, Slavoljuba Šćekića, Srđana Vojičića.

“Tražiću da se preciziraju rokovi za neriješena ubistva u sukobima kriminalnih klanova, napadi na novinare, ali i nalogodavci napada na sve političke protivnike bivšeg režima koji su prošli kroz neviđeni institucionalni progon samo zato što su bili protiv DPS-a”, naveo je Knežević.

On je kazao da nakon formiranja Vlade više ne postoji nijedan razlog “zbog kog oni koji su počinili ovakva i slična krivična djela ne bi odgovarali”.

“Naša je obaveza da građanima vratimo osjećaj pravde i jednakosti pred institucijama, i sve drugo bi bila izdaja epskih razmjera u kojoj sigurno neću učestvovati”, rekao je Knežević.

Prema njegovim riječima, neophodno je precizirati i predvidjeti sankcije za neodazivanje na sjednice odbora kao što je to dosad bio slučaj sa VDT-om i GST-om.

Komentarišući pojedine stavove da on ne bi trebalo da bude na čelu Odbora, Knežević je rekao da bi zbog toga trebalo da budu zabrinuti kriminalni klanovi i sa njima povezane osobe u državnim, bezbjednosnim i pravosudnim strukturama.

Knežević je naglasio da svako ko se ogriješio o zakon i zloupotrijebio službeni položaj, da bi omogućio kriminalnim klanovima da ostvaruju korist i vrše uticaj u državi, mora odgovarati bez izuzetka.

“Pozivam sve “zabrinute” pojedince, političke subjekte i NVO sektor da iznesu makar jedan dokaz kojim potkrepljuju svoje konstrukcije da su zabrinuti za teritorijalni integritet i suverenitet Crne Gore, i ja ću istog trena podnijeti ostavku”, naveo je Knežević.

On je poručio da neće podleći bilo kakvom kriminalnom, bezbjednosnom i medijskom pritisku, reketu ili ucjeni, koji bi dolazili iz određenih neformalnih centara moći koji su umislili da će i posle 30. avgusta određivati procese.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja