Knežević: Rekonstruisana Vlada i Tužilački savjet mogući do 15. oktobra

 Knežević: Rekonstruisana Vlada i Tužilački savjet mogući do 15. oktobra

Foto: FOS Media

Kriza vlasti u Crnoj Gori mogla bi biti razriješena najkasnije do 15. oktobra, rekonstrusanjem Vlade i izborom Tužilačkog savjeta, ocijenio je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević.

On je za Televiziju Crne Gore kazao da je Vladu neophodno osnažiti političkim ličnostima i predstavnicima konstituenata parlamentarne većine.

„Svakako da stranke koje podržavaju Vladu Zdravka Krivokapića na svojim stranačkim organima kandiduju najbolje ljude, kako bi se izašlo iz ozbiljne krize u kojoj se nalazi crnogorsko društvo“, kazao je Knežević.

Na pitanje da li sebe vidi u rekonstruisanoj Vladi, Knežević je kazao da personalno rješenje nije imperativ, dodajući da smatra da “ljudi koji su na izborima osvojili značajan broj glasova treba da imaju svoje ljude u Vladi“.

“Da li će to biti predsjednici partija, potpredsjednici, poslanici ili neki drugi visoki funkcioneri, to će odlučiti stranački organi”, dodao je Knežević.

On je naveo da očekuje pozitivan odgovor nacionalnih manjina na njihov poziv za učešće u rekonstruisanoj Vladi i da smatra da predstavnici albanskih stranaka i Bošnjačke stranke treba da budu dio rekonstruisane Vlade.

“Uprkos ideološkim razlikama smatramo da predstavici manjinskih naroda treba da nađu mjesto u novoj Vladi, da se integrišu”, rekao je Knežević, prenosi portal RTCG.

On je ocijenio da se na taj način manjinskim strankamašalje poruka da je Crna Gora i njihova država i da se zajednički preuzima odgovornost za sve što će se u budućnosti dešavati.

Knežević je dodao da je neophodno da se broj resora u Vladi uveća, tako što bi se jedan broj resora podijelo.

Neophodno je, kako je kazao, i da se utvrdi koji su ministri radili dobro a koji loše, i dogovorom izabrati najbolje ljude za te resore.

“Moramo u razgovoru sa premijerom i potpredsjednikom Vlade doći do rješenja koje je prihvatljivo za sve“, kazao je on.

O presonalnim rješenjima, kako je Knežević naveo, nijesu razgovarali.

„Smatramo da je neophodno uvažiti demokratske standarde i pravila, odnosno, da najjači konstituenti dobiju malo veći broj resora. Ova vlada suštinski nije ekspertska“, kazao je Knežević.

On je naveo da su se obavezali da neće pokretati nijednu temu oko koje ne postoji konsenzus u crnogorskom društvu te da, kako je kazao, ne treba brinuti za Sporazum koji su potpisali Krivokapić, Bečić i Abazović.

„Naša je namjera da pokušamo da nađemo kompromis i sve ono što nas razdvaja stavimo po strani i ovoj vladi pokušamo da obezbijedimo malo duži mandat“, istakao je Knežević.

On smatra da u ovom trenutku izbori “ne odgovaraju nikom”.

„Kada dođe do rekonstrukcije Vlade treba napraviti i koalicioni sporazum. Podsjetiću, odustali smo od nove vlade sa novim premijerom tako da smo mi napravili veliki kompromis u pravcu prevazilaženja krize“, smatra Knežević.

On je dodao da je DF i dalje u bojkotu Skupštine i to je, kako je kazao “jasan odnos prema krizi i onome što je izvršna vlast uradila u prethodnom periodu”.

„Bojkot će potrajati dok ne utvrdimo da smo došli do razrješenja krize i da možemo konsenzusom izaći pred građane ali svaka važna životna tema koja se nađe na skupštinskom zasijedanju biće podržana od DF-a”, dodao je Knežević

On je kazao i da se „ni najmanje“ ne osjeća odgovornim za podjele u zemlji, dodajući da “sve vrijeme poziva na mir i poštovanje zakona”.
“Smatram da su svi oni koji su se protivili ustoličenju u Cetinjskom manastiru imali pravo da protestuju ali, u skladu sa zakonom, da skup prijave da se znaju odgovorna lica „, zaključio je Knežević.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još