Kluge: Pametna odluka o zabrani masovnih proslava

 Kluge: Pametna odluka o zabrani masovnih proslava

MZD

 Ministarstvo zdravlja donijelo je pametnu odluku da se, u trenutku pojave novog Omikron soja, proslava praznika dozvoli samo uz COVID potvrdu, kao i da se zabrane masovna okupljanja koja je nemoguće kontrolisati, ocijenio je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da je Kluge, u razgovoru sa ministarkom Jelenom Borovinić Bojović, pohvalio napore tog resora u dosadašnjoj borbi protiv korona virusa.

On je, kako se navodi, dao punu podršku Borovinić Bojović zbog odlučnosti da se, u trenutku pojave novog soja Omikrona, proslava praznika dozvoli samo uz COVID potvrdu, kao i da se zabrane masovna okupljanja koja je nemoguće kontrolisati.

“Donijeli ste pametnu odluku, ponosan sam na Vas”, rekao je Kluge tokom sastanka sa Borovinić Bojović na marginama međunarodne konferencije SZO u Moskvi.

Borovinić Bojović je kazala da razumije da pandemija dugo traje, i da su ljudi umorni.

„Međutim, moramo naći balans, tim prije sto je jako važno da škole ostanu otvorene, u skladu, naravno, sa situacijom i mogućnostima”, istakla je Borovinić Bojović.

Govoreći o Omikron soju, koji i dalje nije istražen, ali zahtijeva visok stepen pažnje, Kluge je istakao da je neophodan oprez, ali da ne treba paničiti.

On je podsjetio da zbog Omikron soja neke zemlje, poput Velike Britanije, Danske i Norveške, uvode određena ograničenja zbog određenih projekcija o brzini njegovog širenja.

“Omikron će sigurno zamijeniti Delta soj. Ono što sigurno znamo je da napada mlađe, nevakcinisane ljude. Vakcine i dalje djeluju iako ne znamo koliko, i zato je važno da se ubrza proces imunizacije ali i davanje trećih doza”, naveo je Kluge.

On je čestitao Ministarstvu zdravlja na ispunjavanju uslova za EU digitalni COVID sertifikat, kao i na otvaranju nove laboratorije u Beranama.

„Uz to je istakao spremnost da SZO pomogne u namjeri otvaranja bolnica u Pljevljima i Podgorici, a uz to je naglasio i da je ta organizacija raspoložena da podrži namjere Crne Gore da jača svoju poziciju u sferi rehabilitacije i zdravstvenog turizma“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Borovinić Bojović zahvalila na kompletnoj i kontinuiranoj podršci SZO.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još