Katastar zelenih površina: U Podgorici evidentirano 11.000 stabala

 Katastar zelenih površina: U Podgorici evidentirano 11.000 stabala

foto pg biro

Glavni grad je završio izradu prve faze Katastra zelenih površina, a po tome u Podgorici je evidentirano 11.000 stabala.

Ukupan „zeleni kapital“, koji se ogleda u vrijednosti pojedinačnih stabala drveća, iznosi nešto više od 16 miliona eura.

U piitanju je procjena koja se odnosi samo na drveće, a koja ne obuhvata zelene površine, žbunje, mobilijar i rekreativne površine. 

Granica obuhvata prve faze Katastra kreće od mosta Union bridge, sredinom rijeke Morače do Mosta Vaka Đurovića (Vezirovog mosta), odakle ide Ulicom Vaka Đurovića, skrećući pored Gimnazije “Slobodan Škerović”, Njegoševom ulicom do Bulevara Ivana Crnojevića, prateći Bulevar Ivana Crnojevića do spajanja sa magistralnim putem M80.

Sa magistralnog puta M80 skreće sredinom korita Ribnice do mosta na Ribnici sa Ulicom Španskih boraca, odakle se Ulicom Braće Ribar i Ulicom Marka Mašanovića povezuje sa Bulevarom Pera Ćetkovića i dalje Bulevarom Veljka Vlahovića do spajanja sa Magistralnim putem M18.

Zatim se spaja sa krajem Bulevara Josipa Sladea i ponovo izlazi na Magistralni put M80 prateći put do spajanja sa željeznicom. Kreće se sredinom željeznice do spajanja sa Bulevarom Save Kovačevića i dalje Bulevarom Srđana Aleksića izlazi na most Union bridge odakle je i počela.

„Katastar zelenih površina predstavlja jedan od najznačajnijih mehanizama kvalitetnog upravljanja zelenim površinama, koje posebno važnu ulogu imaju u urbanim sredinama, izloženim brojnim pritiscima koji su rezultat savremenog načina života. Katastrom će, u smislu unošenja izmjena, uvrštavanja podataka o promjenama na zelenim površinama, uklonjenim sadnicama, novim zasađenim sadnicama i slično, upravljati gradsko preduzeće Zelenilo“, saopšteno je iz Glavnog grada. 

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još