Kašnjenje laboratorije, čeka se PCR aparat

 Kašnjenje laboratorije, čeka se PCR aparat

Foto: gov.me/arhiva

Laboratorija za PCR analizu u Klničkom centru Crne Gore (KCCG) još nije otvorena, a kako je iz ove zdravstvene ustanove saopšteno Dnevnim novinama, do kašnjenja je došlo zbog toga što PCR aparat koji je trebalo da stigne u okviru donacije još nije dopremljen.

“Do kašnjenja je došlo zbog toga što nijesmo dobili dopunsku prateću dokumentaciju da bismo mogli da prihvatimo donaciju. Pored toga, više puta smo mjesečno kontaktirali donatora i tražili sastanak sa njim, na bilo koji način, ali do ovog trenutka nijesmo dobili nikakav odgovor od istog. S obzirom na gore navedene činjenice, PCR laboratorija nije otvorena, jer još uvijek čekamo da stigne PCR aparat, a koji je obećan da će stići u okviru donacije”, pojasnili su iz KCCG.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi navode da je, po primarnoj specifikaciji, predviđeno da će PCR aparat, o kojem se govorilo sa donatorom, moći da obradi 250 uzoraka dnevno.

Odgovarajući na pitanje koja je oprema za PCR laboratoriju do sada nabavljena, iz KCCG su kazali da se, s obzirom na to da aparat još nije dostavljen, ne može izvršiti nabavka dodatne opreme i materijala za laboratoriju.

Međutim, na osnovu podataka iz tenderske dokumentacije, KCCG je 11. januara potpisao ugovor sa firmom Farmalab d.o.o. iz Podgorice za nabavku transportnih medijuma za PCR dijagnostiku, vrijednih 8.902,43 eura.

Tokom prošle godine je više puta najavljivano otvaranje PCR laboratorije u okviru KCCG, čime bi se rasteretile laboratorije Instituta za javno zdravlje.

Bivši direktor ove zdravstvene ustanove Jevto Eraković je u avgustu saopštio da bi instaliranje laboratorije moglo da bude realizovano do kraja 2020. godine.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja