KANA štiti simbol grada: Ne želimo da hotel Podgorica postane poslovni objekat

Hotel Podgorica, jedan od zaštitnih znakova Glavnog grada, uskoro bi mogao postati poslovni objekat, navode iz udruženja „Kana/ko ako ne arhitekt“.

Foto Booking

Zato su Upravi za zaštitu kulturnih dobara predali inicijativu da hotel bude zaštićen od oštećenja ili uništenja.

Hotel u centru Podgorice na obali Morače, jedinstveno je djelo prve crnogorske arhitektice Svetlane Kane Radević.

Autentičnog izgleda, usklađen sa prirodnim ambijentom, tema je brojnih naučnih radova, u bivšoj Jugoslaviji i van nje. Omiljeni kutak Podgoričana, ali i izbor gostiju iz inostranstva, uskoro bi mogao postati poslovni objekat. Do te informacije došlo je udruženje “Kana/ko ako ne arhitekt”. Zato su pokrenuli inicijativu da bude zaštićen kao kulturno dobro.

 “Na određenim pozicijama u institucijama rade ljudi koje ovo apsolutno ne interesuje, tako da moramo da shvatimo i to da mi moramo da se trudimo da se, bukvalno da kažem, čupamo, da bismo sačuvali nešto od ovog grada, lijepog što je ostalo, znači pretvaramo se u neki grad bez duše, bez oblika, bez ikakve promišljene arhitekture i dovodimo do toga da će se ovim dijelom koje imamo tu da se desi ko zna šta”, kaže za TVCG Ružica Draganić, direktorica udruženja „Kana/ko ako ne arhitekt“.

Udruženje je pokušavalo da zaštiti hotel i 2012.godine i spriječi izgradnju solitera. Tada su ukazivali na brojne nepravilnosti u urbanističko-tehničkim uslovima i dokumentaciji, ali je njihova inicijativa odbijena.

“Kao krajnji ishod imamo to što imamo, znači, hotel je tad mnogo devastiran, čitava jedna strana je zatvorena, uništen je čitav taj koncept te neke promišljene arhitekture koja je bila, u stvari, poenta svega toga i prosto je nadograđeno, bukvalno nadograđeno na samo manje od metar ovaj objekat koji vidimo”, ističe Draganić.

Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara na pitanje RTCG o inicijativi udruženja “Kana/ko ako ne arhitekt” odgovaraju: 

„Uprava za zaštitu kulturnih dobara “Procedura i uslovi za sticanje statusa kulturnog dobra definisani su pozitivnim pravnim propisima Crne Gore. Ova inicijativa biće obrađena sa posebnom pažnjom i u što kraćem mogućem roku.”

Iz udruženja “Kana” predlažu da hotel “Podgorica” umjesto poslovnog objekta postane kuća arhitekture, u kojoj bi bilo mjesta i za komercijalne sadržaje, kako bi bili zadovoljni i građani i vlasnik. Naglašavaju da nadležni moraju biti svjesni važnosti arhitekture.

“To je prostor oko nas koji sami stvaramo i koji nas definiše 08’21’’ mislim sjutra kad nas ne bude bilo ostaće ovo iza nas. Šta će ovaj soliter da pokaže, a šta će hotel da pokaže, to su dvije totalno druge stvari”, zaključuje Draginić.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još