Kampanjom „Samo život priča priče“ Spektra obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve transfobije

 Kampanjom „Samo život priča priče“ Spektra obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve transfobije

Foto: Printscreen

Asocijacija Spektra, organizacija koja se bavi zaštitom i promocijom ljudskih prava transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba, kampanjom „Samo život priča priče“ obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve transfobije 20. novembra, odajući počast svakoj od 350 ubijenih transrodnih osoba koje su registrovane širom svijeta u toku 2020. godine, kao i brojnim transrodnim osobama čije smrti ostaju nezabilježene.

VIDEO:

„Kampanjom „Samo život priča priče“ želimo da istaknemo važnost svih malih i velikih životnih iskustava koja sabrana čine život posebnim, ispunjenim i daju mu svrhu. Upravo ove trenutke, nažalost, veliki broj transrodnih i rodno varijantnih osoba nikad neće u potpunosti iskusiti. Ubistva trans osoba su najočigledniji rezultat sveprisutnih i duboko ukorijenjenih rodnih stereotipa,  koji oblikuju živote svih nas. Izlazak i rodnih normi za zajednicu transrodnih osoba znači brojne posljedice, počevši od porodičnog nasilja, obavezne sterilizacije kao preduslova za promjenu ličnih dokumenata, nasilja u školi i na ulici, nemogućnosti zapošljavanja,  siromaštva, stalnog rizika od beskućništva, te potpune isključenosti iz društva. Ubistvo trans osobe nije slučajan i individualan čin. Ovakvo nasilje ima za cilj da pošalje poruku cijeloj zajednici da je njeno postojanje neprihvatljivo za društvo“, saopšteno je iz Asocijacije Spektra.

Kampanjom „Samo život priča priče“ slave se životi transrodnih i rodno varijantnih osoba, vjerujući da se protiv smrti najbolje borimo životom i pričanjem ovih životnih priča.

„U kampanji je učestvovalo osam transrodnih i rodno varijantnih osoba, sa svojim porodicama, prijateljima/cama i partnerima/kama. U susret Međunarodnom danu sjećanja na žrtve transfobije, odajemo počast onima koji/e nijesu više sa nama, ali i slavimo sve one koji svakim svojim dahom žive autentično i hrabro svoje živote, boreći se za slobodu, ne samo transrodne zajednice, već cjelokupnog društva“, saopšteno je iz Spektre.

Kampanja je podržana od strane Regional Youth Cooperation Office – RYCO i United National Peace Building Fund – UNPBF, u okviru projekta „Osnaživanje trans zajednica na Zapadnom Balkanu“, koji sprovodi Asocijacija Spektra u partnerstvu sa organizacijama Geten, Aleanca i Koalicija Margini.

Avatar

Violeta Rovčanin

Pročitajte još