Kampanja Kliničkog centra Crne Gore – zajedno u borbi protiv Covid 19

 Kampanja Kliničkog centra Crne Gore – zajedno u borbi protiv Covid 19

foto kccg

Klinički centar Crne Gore (KCCG), usljed izuzetno složene epidemiološke situacije u zemlji, izazvane virusom Covid 19, pokreće javnu kampanju, s ciljem podizanja svijesti opšte populacije o značaju prevencije u suzbijanju širenja infekcije.

Ciljevi projekta su jačanje javnog zdravlja i krizne komunikacije i angažman zajednice tokom pandemije Covid 19.

Eminentni ljekari Kliničkog centra Crne Gore, kroz kratke izjave i poruke, koje će se distribuirati putem sredstava javnog inforimisanja i društvenih mreža, nastojaće još jednom da apeluju na crnogosku javnost da poštuju mjere zaštite i time pokažu ličnu odgovornost i daju doprinos u borbi protiv korona virusa.

Prof. dr Marina Ratković u kampanji podsjeća da su pacijenti Klinike za nefrologiju Kliničkog centra Crne Gore posebna kategorija bolesnika, koja je zbog oslabljenog imuniteta posebno osjetljiva i sklona infekcijama. Zato i njima i svim građanima preporučuje da poštuju mjere prevencije i zaštite kako bi se izborili sa virusom Covid 19

„Klinički centar Crne Gore, kao i najreferentnije svjetske zdravstvene ustanove, primjenjuje sve smjernice SZO i savremene protokole u liječenju Covid inficiranih pacijenata. Stručni kadar i medicinska sredstva koja posjeduju garancija su najboljeg mogućeg odgovora ustanove u ovim izuzetno teškim okolnostima. Ali i pored snažnog odgovora posljedice su teške i ogledaju se gubitkom ljuskih života“, upozorava  dr Danijela Đurović.

Mr sc. med Nebojša Bulatović, kardiolog ističe da je kardiovaskularni sistem često pogođen infekcijom korona virusa i da poštovanjem mjera prevencije čuvamo svoje srce.

Dr Saša V. Radović i dr Veselinka Lola Đurišić iz Instituta za bolesti djece KCCG kažu da je na roditeljima posebna odgovornost i poručuju djeci da pravilno koriste maramice i zaštitne maske, redovno i temeljno peru ruke i poštuju fizičku distancu u otvorenom i zatvorenom prostoru.

„Hajde da budemo tim, hajde da se borimo zajedno i pokažemo stepen odgovornosti kakav zaista imamo kao društvo.

Ansesteziolozi su svakodnevno uključeni u liječenje najtežih Covid pacijenata. Oni uz pomoć respiratora pokušavaju da obezbijede oboljelima dovoljno kiseonika za normalno funkcionisanje ljudskog organizma. Dr Ljubica Radunović, upozorava da smo svi podjednako ugroženi i potencijalni kanditati za respirator i da bi to izbjegli poziva na striktno poštovanje mjera prevencije.

Klinički centar Crne Gore, ovom kampanjom, koja se sprovodi uz finansijsku podršku Britanske ambasade Podgorica i UNICEF-a,  poziva građane da prate instrukcije ljekara, budu odgovorni i poštovanjem mjera prevencije pomognu u borbi protiv virusa Covid 19″, navodi se u saopštenju iz Kliničkog centra.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još