Jokić apeluje na poslanike: Izmjena zakona je jedini put ka oslobođenju RTCG

 Jokić apeluje na poslanike: Izmjena zakona je jedini put ka oslobođenju RTCG

Foto: Privatna arhiva

Članica Savjeta RTCG Bojana Jokić apeluje na poslanike i poslanice Skupštine Crne Gore da po hitnom postupku pokrenu proces za izmjene i dopune Zakona o nacionalnom javnom emiteru, kako bi se, kako kaže, stvorili uslovi za izbor članova Savjeta koji će biti potpuno depolitizovani, nepristrasni i nezavisni.

„To je jedini i pravi put za oslobođenje RTCG-a“, navodi ona. 

Iako, po njenom mišljenju, novi Zakon o nacionalnom javnom emiteru nije loš, sama činjenica, kako tvrdi, da nije predviđeno da dođe do ikakvih promjena u strukturi Savjeta znači da se neće moći izvršiti ni depolitizacija javnog servisa.

„Za tri člana Savjeta koji se biraju iz redova nevladinih organizacija, iako oni u teoriji mogu biti politički nezavisni i neutralni, postoji velika i realna bojazan da će biti iz redova podobnih organizacija koje postoje samo da bi omogućile politički prihvatljivim osobama da zauzimaju mjesta u različitim organima rukovođenja ili kao što je do sada bio slučaj da se među članovima Savjeta iz reda nevladinih organizacija nalaze osobe koje nisu afirmisane i koji ni u kom slučaju nisu iz oblasti djelovanja zaštite ljudskih prava, a kandidovani su po tom osnovu“, pojašnjava Jokić. 

Ona smatra da su ostale strukture koje predlažu svoje članove i članice u Savjet, izuzev sindikata, pod većinskim uticajem samo jedne političke partije, te da u periodu od izbora 30. avgusta do danas nije moglo doći do oslobađanja tih struktura od snažnog partijskog uticaja i njihove depolitizacije.

„Samim tim, ne može doći ni do izbora neutralnih i nezavisnih članova Savjeta koji bi RTCG oslobodili i spriječili da se kadrovi samo rotiraju na osnovu podobnosti. Takođe, jako je važno da se onemogući i političkim strukturama nove vlasti da preuzmu javni servis na isti način na koji je to do sada bio slučaj“, navodi Jokić. 

Iz dosadašnjeg iskustva i uporedne prakse u regionu i Evropskoj uniji, Jokić smatra da je broj članova Savjeta optimalan, ali da je moguće da taj broj bude manji bez uticaja na kvalitet rada javnog servisa, kao što na primjer, Nadzorni odbor HRT-a ima pet članova

„Činjenica da Savjet RTCG-a bira izvršnog direktora, koji dalje kadrira ostalom vodećom strukturom ostavlja veliki prostor da se izborom novog Savjeta po važećem zakonu ne promijeni apsolutno ništa u postojećoj strukturi RTCG-a, te da će on ostati zarobljena institucija i politički mehanizam jedne partije, a ne istinski javni servis svih građana“, zaključuje Jokić. 

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja