Jeknić promoviše program ekonomskog državljanstva u Dubaiju

 Jeknić promoviše program ekonomskog državljanstva u Dubaiju

Foto: Gov.me/Arhivska fotografija

Ambasadorka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Dušanka Jeknić, predstaviće naredne nedjelje program ekonomskog državljanstva Crne Gore i benefite koje donosi stranim investitorima, piše FOS.

Jeknić će govoriti na seminaru „Montenegro Citizenship by Investment“ koji 8. i 9. decembra organizuje specijalizovana britanska agencija za dobijanje državljanstava i pasoša Savory and Partners. Seminar će biti održan u Bulgari jahting klubu u Dubaiju.

Kako piše FOS, pored crnogorske ambasadorke u diskusiji će učestvovati direktor za prodaju i marketing Porto Montenegra, Brenon Nikolas.

Crnogorski program ekonomskog državljanstva pokrenula je Vlada Duška Markovića u januaru 2019. godine, uz predviđeni rok trajanja do 31. decembra 2021.

Minimalni iznos investicije za dobijanje pasoša Crne Gore je 350.000 eura i to za ulaganja u projekte na sjeveru države gdje je potrebno izdvojiti najmanje 250.000 eura, uz donaciju od 100.000 eura na račun države. Kada su u pitanju projekti u Podgorici ili na primorju neophodna suma je 450.000 eura plus donacija državi. Aplikanti dodatno moraju uplatiti proviziju od otprilike 18.000 eura, piše FOS.

Propisano je da se može prihvatiti do dvije hiljade zahtjeva za izdavanje crnogorskog pasoša. Komparativne prednosti Crne Gore u odnosu na evropske države koji imaju slične programe (Kipar, Malta, Bugarska) su manji troškovi potrebni za apliciranje i kraći vremenski period za izdavanje pasoša.

Novi premijer Zdravko Krivokapić prilikom predstavljanja ekspozea u Skupštini najavio je ukidanje programa ekonomskog državljanstva i njegovu zamjenu programom državljanstva za visokokvalifikovani kadar.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još