Jasna poruka EK čelnicima pravosudnog sistema

 Jasna poruka EK čelnicima pravosudnog sistema

foto rtcg

Reakcija Evropske komisije na ponovno imenovanje predsjednika kotorskog Osnovnog suda na tu poziciju, jasna je poruka čelnicima pravosudnog sistema da se više ne može tolerisati kršenje evropskih standarda kada je u pitanju vladavina prava, smatraju u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

Iz te partije kazali su da je ta odluka Sudskog savjeta naišla i na negodovanje domaće javnosti.

„Očekujemo da će sa izborom nove vlasti doći i do prijeko potrebnih promjena u sudskom sistemu i da će se otkloniti kamen koji već dugo spotiče Crnu Goru na njenom putu ka Evropskoj uniji (EU)“, poručili su iz SNP-a.

Oni su podsjetili da je portparolka EK Ana Pisonero Hernandez poručila da Crna Gora, da bi napredovala na putu ka EU, treba da ostvari dalji napredak, a ne nazadovanje u sprovođenju reforme pravosuđa.

„Ovo je jasna poruka EU čelnicima pravosudnog sistema Crne Gore da se više ne može tolerisati kršenje evropskih standarda kada je u pitanju vladavina prava“, ocijenili su iz SNP-a.

Oni su podsjetili da je EK u nekoliko posljednjih izvještaja ukazivali da odluke Sudskog savjeta o ponovnom izboru predsjednika sudova na najmanje treći mandat izazivaju zabrinutost u pogledu načina na koji Savjet tumači slovo i duh ustavnog i zakonodavnog okvira.

Osim toga, kako su naveli iz SNP-a, te odluke su u suprotnosti i sa preporukama GRECO-a o nezavisnosti pravosuđa, čije se ispunjavanje zahtijeva od Crne Gore.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još