Iz Sigurne ženske kuće za Portal Podgorica :Institucije da rade svoj posao a žene da prijave nasilje

 Iz Sigurne ženske kuće za Portal Podgorica :Institucije da rade svoj posao a žene da prijave nasilje

foto ilustracija

U saopštenju koje nam je dostavila direktorica Sigurne ženske kuće,Ljiljana Raičević na Medjunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, podsjeća javnost da i pored brojnih kampanja za podizanje svijesti, i pored svih usvojenih medjunarodnih standarda, i pored unapredjenih zakona i mjera, žene u Crnoj Gori su izložene različitim oblicima nasilja.

„U vrijeme pandemije COVID 19 Sigurna ženska kuća bilježi porast broja prijavljenih slučajeva nasilja za 25% u odnosu na prethodnu godinu, a naše sklonište od početka godine je bilo siguran dom za 74 osobe (žena i njihove djece). Prošle nedelje policajac je ubio ženu koristeći službeno oružje. Žena je ubijena od strane onoga ko treba da sprovodi zakone i štiti druge. Naše iskustvo pokazuje da se žene čiji su nasilnici zaposleni u policiji, sudu ili nekoj drugoj instituciji sistema teže odlučuju da prijave nasilje. Njihov strah je mnogo veći. One vjeruju da njihova prijava neće biti procesuirana. Ove žene ostaju u nasilju jer se vjerodostojnost njihovih priča i iskustva dovodi u pitanje. Nerijetko, one dožive da se sistem obruši na njih, a ne na nasilnike“, ističe Raičević.

Od institucija zahtijevaju da sprovode zakone, da pravovremeno i odgovorno reaguju, da zaštite žrtve i kažne počinioce, bez obzira na odluku žene da odustane od prijave nasilja. Naša praksa pokazuje da žene nisu bezbjedne ni kada prijave nasilje, nisu bezbjedne ni u prostorijama suda, nisu bezbjedne ni nakon donesene presude. Iskustvo naših klijentkinja govori da su u čekaonici suda izložene vrijedjanju i zastrašivanju, pa čak i ozbiljnom fizičkom nasilju od strane nasilnika.

Foto privatna arhiva Ljiljana Raičević, Sigurna ženska kuća

„Blaga kaznena politika nasilnike ohrabruje, te isti nerijetko dodju i do kapije skloništa kako bi nastavili sa zastrašivanjem i kontrolom. Napominjemo da je GREVIO komitet u svom izvještaju naglasio da crnogorske državne vlasti treba da osiguraju punu primjenu disciplinskih mjera, kao i prekršajnih i krivičnih djela u vezi sa slučajevima nesavjesnog ponašanja ili propusta državnih službenika da preduzmu odgovarajuće mjere u vezi sa slučajevima nasilja u porodici, s ciljem da se okonča nekažnjivost službenika koji ne izvršavaju svoje dužnosti. Na Medjunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama šaljemo poruku javnosti da naša borba protiv nasilja nad ženama traje 365 dana u godini, i da će trajati sve dok se u crnogorskom društvu nasilje ne iskorijeni. Pozivamo sve žene koje žive u nasilju da nam se obrate za POMOĆ i PODRŠKU na broj telefona 069 013 321“, precizirala je Raičević.

Savjeti iz Sigurne ženske kući

„Ukoliko ste u odnosu u kome vas bivši ili sadašnji nasilnik zlostavlja,prijeti vam, proganja vas ili vas ucjenjuje tako da ste zabrinuti za svoju sigurnost uradite nekoliko stvari.Odlučite se da izbjegnete opasne situacije tako što ćete pobjeći iz njih.Upotrijebite svoje unutrašnje osjećaje o situaciji i vjerujte svom osjećaju i procjeni. A o ponašanju nasilnika naslutite da može da vas napadne, učinite sve da biste to izbjegli. Isplanirajte unaprijed koja su to sigurna mjesta na koja bi mogli da odete ako treba da se sklonite od nasilnika,čak i ako mislite da vam to nije potrebno (gdje bi i kod koga otišli i na koji način).Napravite plan bjekstva, kojim putem ćete najbezbjednije otići. Nađite osobu u koju imate povjerenja (porodica,prijatelji, komšije) koju ćete upoznati sa svojom situacijom, da bi ona znala da situacija u kojoj se nalazite može jednog dana biti opasna.Dogovorite se sa komšijama u koje imate povjerenja o lozinkama ili signalu koji ćete im dati kada ste u opasnosti. Zamolite ih da pozovu policiju ukoliko čuju buku iz vašeg stana.Dogovorite se sa djecom za lozinku ili signal koji ćete (ili vi reći djeci ili djeca vama)upotrebljavati kada bude potrebno da se zove policija. Provjerite da li djeca znaju svoju adresu i broj telefona. Naučite ih da upotrebljavaju telefon.Nabavite broj najbliže policijske stanice i čuvajte ga na mjestu koje vam je lako dostupno.Objasnite djeci kako da izbegnu nasilje.Uvjerite djecu da ni ona ni vi niste krivi zbog nasilnog ponašanja nasilnika i da je sada za sve važno da se zaštitite.Isplanirajte šta ćete uraditi ako nasilnik otkrije neki detalj vašeg sigurnosnog plana.Pripremite torbu sa neophodnim stvarima i dokumentima i ostavite je na sigurnom mjestu, kod osobe od povjerenja, na poslu ili u dijelu kuće odakle je možete lako uzeti u slučaju da morate da iznenada napustite kuću. Držite na sigurnom mjestu određenu sumu novca (kod prijatelja, rodbine, uštedionici,sefu)“, savjet je naše sagovornice.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još