Iz Podgorice za Minju skoro 4.500 eura

 Iz Podgorice za Minju skoro 4.500 eura

Foto: Privatna arhiva

Humanitarni bazar za jednogodišnju Minu Matić koja boluje od spinalne mišićne atrofije tip 1, održan je juče u šoping molu „Delta City“ u Podgorici. Tom prilikom, zahvaljujući ljudima velikog srca, za liječenje je skupljeno 4234,92 eura.

Domaći proizvodi, dekorativni predmetI, rukotvorine, novogodisnji ukrasi sve se to moglo naći na štandovima učesnika koji su nesebično svaki euro od prodaje namijenili liječenju ove djevojčice.

Anđela Perović i Slađana Pribaković, organizatorke humanitarnog Bazara, za Portal Podgorica kažu da su zaista zadovoljne odzivom svih ljudi velikog srca.

Foto: Privatna arhiva

“Zahvaljujemo se učesnicima na bazaru za svaki kolačić, igračku, ukras i svima koji su dali prilog za našu drugaricu Minju.  Sakupili smo 4234,92€ i zaista smo presrećni što je akcija bila uspješna. Humanost je nešto što svi nosimo u srcu, možda samo ne umijemo da pokažemo to. Ali, juče je Crna Gora pokazala”, navode sagovornice Portala Podgorica i dodaju:

“Humanost postoji, živi u nama – samo oslušnite svoje srce. I da li znate odgovor na pitanje – ‘Kojih se dana života čovjek zauvijek sjeća? Onih kada je zbog njegove, nečija sreća bila još veća. Budite humani.”

Na humanitarnom bazaru bilo je postavljeno šest štandova. Pored prodaje proizvoda rukotvoraca, akciji su se odazvali i animatori – sa facepaintingom i likovima iz crtaća. Bilo je, kako navode Anđela i Slađana, za svakoga po nešto a sve zarad ovog višeg cilja.

Podsjećamo, jednogodišnja Minja Matić boluje od spinalne mišićne atrofije koja je vezana za mutaciju gena i manifestuje se gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Ne utiče na mozak i kognitivne funkcije.

Sa pet mjeseci Minja je primila prvu terapiju dostupnu u Srbiji. Zahvaljujući Spinrazi Minja diše, jede i guta sama, ali i dalje ne može potpuno da drži glavu, da je odigne, ne može da puzi niti da sjedi. 

Srećom, odnedavno postoji i genska terapija i Minja je dobila šansu da se izbori sa opakom bolešću. Jedini način liječenja je odlazak u inostranstvo.

Minji je takođe potreban i aparat za iskašljavanje, ortopedska pomagala, fizikalna terapija, kao i troškovi smještaja i puta radi odlaska na liječenje.

Avatar

Violeta Rovčanin

Pročitajte još