Iz MORT-a za Portal Podgorica: U Podgorici imamo ponudu od ukupno 409 stambenih jedinica

 Iz MORT-a za Portal Podgorica: U Podgorici imamo ponudu od ukupno 409 stambenih jedinica

Foto Posao

Kako Agencije za nekretnine bilježe pad interesovanja građana za kupovinu ili zakup stana, tako u Ministarstvu održivog razvoja i turizma tragom pitanja Portala Podgorica kakva je ponuda i interesovanje sugrađana za kupovinom odnosno projektom 1000 + , u ovom resoru ne kriju zadovoljsto za interesovanjem, istakao je Ljubiša Pavićević, samostalni savjetnik u Direktoratu za stanovanje MORiT-a, za portal Podgorica.

“1000plus” je projekat rješavanja stambenih pitanja građana Crne Gore po povoljnim uslovima, koji se kontinuirano sprovodi od 2010. godine. Imajući u vidu da se projekat sprovodi na nivou cijele države, nemamo precizne podatke o interesovanju građana po opštinama, već ćemo na kraju imati ukupan broj prodatih stanova po opštinama. Kada se radi oCall Centru19915za podršku građanimakojije počeo sa radom od 9. novembra 2020.godine,za period od prvih nedjelju danasmo evidentirali 498 poziva, od čega sunjih 332 bila iz Podgorice“, ističe Pavićević za portal Podgorica.

Foto Investitor.me

Jedan od noviteta IV faze projekta “1000plus”je ponuda stanova, odnosno mogućnost kupovine svih izgrađenih stambenih objekata koji zadovoljavaju propisane uslove, te u tom smislu, građani mogu sami naći stan na slobodnom tržištu i kupiti ga.

„Kada su u pitanju pomenuti uslovi, ističemo sljedeće:• Minimalni uslovi energetske efikasnostiza zgrade koje su izgrađene prije 2013. godine. U tom slučaju, imamo spisak ovlašćenih lica koja vrše energetske preglede i izdajuizvještaj EE. Ukoliko je zgrada izgrađena nakon 2013. godine, ovaj izvještaj nije potreban.• Da su svi papiri u vezi stana 1/1, odnosno da nema terete i ograničenja. •Svi ostali detalji u vezi ovogamogu se naći u Javnom pozivu za investitore i fizička i pravna lica –ponuđače stambenih objekata, kojise nalazi i na našem sajtu www.1000plus.me“, precizirao je Pavićević.

Kada je u pitanju ponuda stanova u izgradnji, u Podgorici imamo ponudu od ukupno 409 stambene jedinice.

„Sve ponuđene stanovigrađanimogu pronaći na sajtu www.1000plus.me.Investitori koji su ponudili stanove u Podgorici su:

1 “Gradnja promet” doo 35 stambenih jedinica

2 “Eurozox” doo 24 stambene jedinice

3 “HM” doo 46 stambenih jedinica

4 “Građevinar” doo 40 stambenih jedinica

5 “Zrnožit” doo 10 stambenih jedinica

6 “Ventura partners” doo 58 stambenih jedinica

7 “A-tim studio” doo 8 stambenih jedinica

8 “Four pillars” doo 31 stambena jedinica

9 “Dadi gradnja” doo 28 stambenih jedinica

10 „Trudbenik” doo 79 stambenih jedinica

11 “Normal company” doo 50 stambenih jedinica

Naš sagovornik iz Ministarstva održivog razvoja i turizma za Portal Podgorica zaključuje da je „kroz prethode tri faze Projekta “1000plus” do sada je ukupno 1.186 domaćinstava riješilo stambeno pitanje, od kojih je njih 969 riješilo stambeno pitanje u Podgorici.“

Agencije za nekretnine bilježe pad cijena nekretninazbog COVID-a i politčkih promjena

Sagovornica za Portal Podgorica, Žana Korać Popović je, na naše pitanje koliko je zdravstvena situacija uticala na tržište nekretnina, kazala da je ponuda nikad veća, a da je potražnja na nivou interesovanja.

„Ono što se može konstatovati je da je ponuda nikad veća i raznovrsnija (dobijamo svakodnevno razne tipove nekretnina za prodaju: placeve, stanove, kuce, hotele…), a potražnja je više na nekom stepenu ispitivanja od strane interesenata jer se nadaju da će cijene još više padati obzirom da trenutno i nije neki poseban pad kad je u pitanju prodaja“, precizirala je sagovornica iz Agencije za nekretnine.

Što se tiče cijena, pad se osjeća više zbog političkih promjena u našoj državi, dok se zbog korone uvećala ponuda.

„Pad cijena se više osjeća zbog ogromne konkurencije, jer odjednom svi vlasnici nekretnina žele da zbog raznih ličnih motiva prodaju nepokretnost. I iz tog motiva su cijene blago pale ali ne zbog korone, kod nas tj u Crnoj Gori se trenutno više prodaju nekretnine zbog trenutne političke smjene i reorganizacije i cijene su zbog toga blago u padu. Zbog korone se samo pojavila uvećana ponuda, recimo kuca i placeva, jer vlasnici istih smatraju da sada imaju priliku da prodaju ove tipove nekretnina jer se interesenti sve više interesuju za dvorišta i placeve u sklopu kuca i prirodno okruženje, zbog same prirode virusa i kompletne zdravstvene situacije kojom smo pogođeni,“ kazala je za Portal Podgorica, Korać Popović

Naša sagovornica ističe da „kupci trenutno imaju itekako veliki izbor nekretnina i sami daju svoje ponude koje uglavnom budu ispod cijena koje nudi vlasnik i ono što je evidentno jeste da su slabo prihvaćene pa se još uvijek čeka.“

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja