„Intenzivirati privrednu saradnju između Crne Gore i Moldavije“

 „Intenzivirati privrednu saradnju između Crne Gore i Moldavije“

FOTO: MVP

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao je danas telefonskim putem sa ministrom vanjskih poslova i evropske integracije Republike Moldavije Aurelijem Ćokojem.

Radulović je istakao zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima između Crne Gore i Moldavije, koji nisu opterećeni otvorenim pitanjima i temelje se na zajedničkim nastojanjima u pogledu pridruživanja evropskoj porodici država.

„Naglasio je da postoji prostor za produbljivanje saradnje u brojnim oblastima, posebno izdvojivši potencijale u oblasti turizma, energetike, infrastrukture i poljoprivrede. Na toj liniji, šef crnogorske diplomatije je istakao da bi u narednom periodu zajednički trebalo raditi na intenziviranju privredne saradnje, te da bi u tom pravcu od velike važnosti bilo uspostavljanje bliže saradnje privrednih komora dviju država. U kontekstu evropske integracije, Radulović je istakao da Crna Gora čvrsto podržava Moldaviju na njenom putu pridruživanja Evropskoj uniji, iskazavši našu spremnost da podijelimo iskustvo i ekspertizu u ovom domenu sa moldavskom stranom“, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ministar Ćokoj je čestitao Raduloviću na imenovanju na funkciju ministra vanjskih poslova, te izrazio uvjerenje da će komunikacija i kontakti u narednom periodu biti dodatno intenzivirani, na obostrano zadovoljstvo dviju država.

Naglasio je da Moldavija gleda na Crnu Goru kao na uzora u procesu evropske integracije, stoga će crnogorsko iskustvo biti od velikog značaja u narednim koracima reformi u cilju ubrzavanja evropskog puta. Takođe, pozdravio je posvećenost Crne Gore razvoju saradnje kroz regionalne organizacije, te, u tom kontekstu, čestitao na predsjedavanju Centralno-evropskom inicijativom i tokom 2021. godine.

Sagovornici su zajednički ocijenili da bi u narednom periodu trebalo upriličiti političke konsultacije dva ministarstva vanjskih poslova, u cilju razmatranja niza pitanja od značaja za dalje unapređenje bilateraln

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja