IJZ je za apsolutno pooštravanje mjera

 IJZ je za apsolutno pooštravanje mjera

foto-fos-media-1-11

Institut za javno zdravlje je za apsolutno pooštravanje mjera, jer je to jedini način da sačuvamo zdravlje građana i funkcionisanje zdravstvenog sistema, poručio je pomoćnik direktora IJZ dr Senad Begić. Na konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti direktor Opšte bolnice Nikšić Ilija Ašanin je kazao da su trenutno u Crnoj Gori hospitalizovana ukupno 333 kovid pacijenta.

Dr Senad Begić kazao i da bi bolest stavili pod kontrolu, kada bi se svi pridržavali onoga što je propisano.

„Ako želimo da broj novooboljeh naglo oborimo onda mjere moraju biti čvršće i one podrazumijevaju sve ono što nije popularno i uključujući kompletno zatvaranje svih ativnosti osim najnužnijih. Na taj način bi postigli brzi pad broja oboljelih“, kazao je Begić. 

Ovo što se dešava na terenu ne pogoduje nikome pa, kako dodaje, ni ugostiteljima.

„Mi smo za apsolutno pooštravanje mjera, jer je to jedini način da sačuvamo zdravlje građana i funkcionisanje zdravstvenog sistema“, kazao je Begić.

Begić je kazao i da smo sa pooštravanjem mjera zakasnili. 

Davno smo mi zakasnili, poručio je Begić

Begić je kazao da su juče imali sastanak sa ugostiteljima koji je bio konstruktivan.

„Postigli smo apsolutnu saglasnost što se tiče sprovođenja dodatnih mjera. Saglasnost je postignuta i kada su prioriteti u pitanju, a to je očuvanje zdravlja“, rekao je Begić.

On je kazao da je do sada koronavirusom bilo zaraženo 908 djece starosti od devet godina.

Ašanin je rekao da se u KCCG nalazi 79 pacijenata sa korona virusom, u Baru 44 pacijenta, u Beranama 32 pacijenta, u Brezoviku 34, u Pljevljima 20, Bijelom Polju 23, u Kotoru 11, Cetinju 9, Kodri 10.

Direktor Opšte bolnice Nikšić kazao je da je do sada u toj bolnici hospitalizovano ukupno 754 pacijenta sa teškom kliničkom slikom, a da se trenutno na bolničkom liječenju nalaze njih 74.

Naveo je i da je 13 pacijenata životno ugrožena, i nalaze se na jedinici Intenzivnog liječenja.

On je kazao da je zaraženo i devet medicinskih radnika u Nikšiću.

Ašanin je rekao da je zdravstveni sistem pokazao punu potentnost, te da je koncipiran tako da podržava potrebe populacije. „Ovo su vanredne situacije“, naveo je Ašanin i dodao da je sistem položio ispit i da vlada situacijom.

Ašanin: Nikome nije uskraćena medicinska pomoć

Ašanin je rekao da nema informaciju da je bilo kome uskraćena medicinska usluga i pomoć, osim onoga što su preporuke Kriznog medicinskog štaba.

„Radimo hitne hirurške intervencije, hitni pregledi se svi rade. Do prije 10-12 dana smo radili i redovne dijagnostičke procedure. Što se tiče smještaja, apsolutno nijesmo imali problem kojim bi se ugrozilo zdravlje pacijenata“, naveo je Ašanin.

On je rekao da uvijek može biti bolje, ali poručuje da je zdravstveni sistem veoma dobro odreagovao na pandemiju.

„Sve da se desi da u datom momentu nemamo smještajnih kapaciteta, imamo modaliteta da se on proširi. Problem je što ne vidim dobru namjeru da se pridržavamo preventive“, rekao je Ašanin.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja