Husović: BS važan činilac proevropskih snaga u Crnoj Gori

 Husović: BS važan činilac proevropskih snaga u Crnoj Gori

Foto: Bošnjačka stranka

Bošnjačka stranka (BS) će nastaviti da bude jak oslonac Evropske narodne partije (EPP) u Crnoj Gori, jaka veza sa Briselom i važan činilac proevroskih snaga, poručio je predsjednik te partije Rafet Husović.

On je, kako je saopšteno iz BS-a, učestvovao na onlajn /online/ sastanku sa rukovodstvom EPP-a.

Husović je zahvalio EPP, koja je najbrojnija politička skupina unutar Evropskog parlamenta, a čiji je BS punopravan član.

“Bošnjačka stranka će, kao i do sada, biti jak oslonac EPP u Crnoj Gori, jaka veza sa Briselom i važan činilac proevroskih snaga u Crnoj Gori. Nama su zapadni put Crne Gore, evropska perspektiva i standardi jako važni, nezavisno da li smo u vlasti ili opoziciji”, kazao je Husović.

On je istakao da od nove zakonodavne vlasti u Crnoj Gori očekuje da nastavi putem evropskih integracija.

Husović je kazao da se država suočava i sa ekonomskom krizom, koja je praćena posljedicama koronavirusa.

On je rekao da očekuje da će nova vlast nastaviti da radi u pravcu vladavine prava, poštujući institucije pravne države, kao i da će prava manjinskih naroda biti zaštićena.

Govoreći o poziciji BS-a, Husović je kazao da u odnosu na pojedine konstituente nove većine postoje ideološke i političke razlike.

“Bićemo spremni da pružimo podršku svim pozitivnim reformskim procesima. Već smo glasali za izbor predsjednika Skupštine, a spremni smo i da podržimo izbor rukovodstva Skupštine i konstituisanje skupštinskih radnih tijela”, rekao je Husović.

On očekuje da se neće smanjivati, već unaprijeđivati manjinska prava – u zakonskoj materiji, institucijama i praksi.

“BS će pomoći i u obezbjeđivanju potrebne većine za izbor nosilaca tužilačke i sudske vlasti, a takođe smo spremni da radimo na reformi izbornog zakonodavstva”, istakao je Husović.

Kada je riječ o novoj Vladi, koja će biti ekspertska, Husović je poručio da je riječ o eksperimentu.

“Očekujemo da neće biti revanšizma i da će se posebno imati senzibliteta prema kompetentnim i stručnim pripadnicima manjiskih naroda. Takođe, očekujemo da će se kapitalni državni projekti nastaviti i da će Vlada znati da se suoči sa posljedicama Kovida-19”, rekao je Husović.

On je naveo da je uvjeren da će se nastaviti sa dosadašnjom vladinom politikom ulaganja u sjever i nerazvijena područja, kapitalne projekte saobraćaja, putne i turističke infrastrukture.

“Samo se tako može zaustaviti iseljavanje, a znamo da u njima dominantno žive Bošnjaci i manjinski narodi”, zaključio je Husović.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još