Gradonačelnik na današnjem presu : Izabrano idejno rešenje za Trg Nezavisnsoti izvanredno

 Gradonačelnik na današnjem presu : Izabrano idejno rešenje za Trg Nezavisnsoti izvanredno

foto portal Podgorica pres

Na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Ivan Vuković je kazao da je cilj gradske uprave oživljavanje centra grada, jer kako kaže gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković centar grada se trenutno ne nalazi u zadovoljavajućem stanju. Prema njegovim riječima predstavljeno novo rješenje za glavni gradski Trg je izvanredno. Cilj je da se centar grada pretvori u pješačku zonu, zonu za bicikliste, da se animira biznis zajednica. Okvirna procjena vrijednosti je 12.387.486 eura. Vuković je naglasio da će se potruditi da Podgorica dobije rekonstruisani trg da to ne košta sugrađane ni jedan jedini euro.

“Trgu nezavisnosti nedostaju sadržaji koje obično nalazimo na glavnim gradskim trgovima evropskih i svjetskih gradova. Kao gradska uprava zacrtali smo cilj da pokušamo da promijenimo to stanje. Prethodnih godina pokušavali smo da glavnom gradskom Trgu udahnemo novi život. U budžetu za ovu godinu opredijeli smo značajna sredstva za novo idejno rješenje glavnog trga”, saopštio je Vuković na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljeno idejno rješenje za rekonstrukciju Trga nezavinsosti.

Naglasio je da Trg u postojećem obliku ne zadovoljava ono o čemu je govorio, te su u prethodnom periodu raspisali međunarodni konkurs.

“Dobili smo značajan broj predloga j rješenja. Donijeli smo odluku o prva tri rangirana. Pažnju javnosti izazvalo je objavljeno rješenje na kojem se više ne vidi nego što se vidi. Takvi kakvi jesmo ne možemo sačekati par dana nego se na društvenim mrežama gledalo da se diskredituje proces i kvalitet prvonagrađenog rješenja”, rekao je Vuković.

Pojasnio je da se vidi dio rješenja jer su ponudili samo jednu dimenziju.

Vuković tvrdi da je riječ o izvanrednom rješnju, gdje je planirana podzemna garaža sa 737 parking mjesta.

“Na samom trgu imati 200 parking mjesta više nego sada u cjelini u centru je uspjeh. Ide se ka tome da se centar grada pretvori u pješačku zonu i zonu za bicikiste. Moramo naći rješenje da animiramo preduzetnike da u centru otvore svije biznise”, pojasnio je gradonačelnik.

On dalje navodi da su planirani i poslovni prostoru na -1. nivou, te da se time otvaraju nove šanse za biznis i zapošljavanje.

“Što se tiče Robne kuće taj objekat je bio pod sporom i tek nedavno smo dobili taj spor i uknjiženi smo kao vlasnici. Odlučili smo da oglasimo je za prodaju. Do kraja godine očekujem da imamo javni poziv za to. Vrlo vjerovatno ćemo tom objektu tako vratiti originalnu funkciju”, kazao je Vuković.

Foto Portal pdogrocia Ivan Vuković, gradonačelnik

Komentarišući stanje zgrade Beka, on je rekao da je riječ o objektu koji je u privatnom vlasnistvu.

“Nije to imovina Glavnog grada. Naša ideja je bila da vlasnicima pomognemo da se nađe partner da se to komercijalizuje da tu bude hotel, šoping mol…”, napomenuo je Vuković.

On je jasno poručio da je cilj da se animira  naša biznis zajednica i nije nerealno da gradska uprava uđe u ovu priču.

“Bez toga centar Podgorice neće izgledati kako treba da izgleda”, uvjerava Vuković.

Predsjdnik žirija arhitekta Nikola Drakić je rekao da na trgovima dominiraju reprezentativni objekti.

“Provnagrađeni rad funkcionalno i estetski je iskoristio prostor. Sadrži u sebi racionalno, estetki i funkcionalno. U ovom radu je to najbolje objedinjeno”, obrazložio je Drakić odluku žirija.

Članovi žirija su i arhitekte iz Zagreba Saša Begović i Beograda Milan Đurić koji su se putem skajpa uključili u današnju pres konferenciju.

Foto Portal Podgorica Arhitekte iz Zagreba i Beograda

Prema riječima Begovića ovaj pobjednički rad kvalitetno je riješenje na svim nivoima.

“Prema okolini, svim zgradama, fleksibiknosti trga. Rad je vrlo jasan i artikulisan. Ima te dvije tribine. Definitvno najbolje je riješen podzemni dio prema zgradi Beka. Tu su savremeni elementi, pristupačnost sa svih strana. Voda je jedan od scenarija koje se može napraviti tu. Ovaj rad ima energetsku i ekološku zanimljivu stvar koje pokriva. Mislim da će ovo biti izuzetan trg”, rekao je Begović.

Prema riječima Milana Đurića konkurs dao izvanredna rješenja.

“Teme koje su se izdvojile na svim radovima je na novo težište trga. Prvi rad je jedna vrsta skoro popularnog rješenja. Nekako te karaktere i elemente u odnosu na ostala rješenja za nijansu boljeje  razriješio. Prvonagrađeni radovi donose novu simboliku grada”, istakao je on.

Begović je odgovarajući na pitanje da li je pobjedničko rješenje originalni ili ima “nekih uzetih ideja” kazao da je ovaj rad specifičan i originalan.

Na isto pitanje arhiteksta Đurić je kazao da je prva tema vazda je da je to neka kompilacija.

“Vjekovi arhitekture su ponavljanje prethodnih. Uvijek je omiljena tema da je nešto je kopija i nije original”, dodao je on.

Glavni gradski arhitekta Filip Aleksić je saopštio da će jedan dio saobraćajnica biti zatvoren nakon rekonstrukcije trga.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja