Građani Tuzi ostaju bez autobuskog prevoza?

 Građani Tuzi ostaju bez autobuskog prevoza?

Foto: FOS Media

Građani Tuzi ostaće bez autobuskog prevoza, jer je Glavni grad u okviru modernizacije gradskog prevoza odlučio da skrati trasu postojeće autobuske linije ka susjednoj opštini, piše Dan.

Tako će umjesto dosadašnje autobuske linije 41-42 na kojoj autobusi saobraćaju od Autobuske stanice, kroz Tuzi, Vranj i Vladne, figurirati autobuska linija L30 od Autobuske stanice do Kuća Rakića.

Nova trasa predviđena je tenderskom dokumentacijom koju potencijalni prevoznici otkupljuju na osnovu oglasa za povjeravanje obavljanja linijskog prevoza putnika u gradskim i prigradskim naseljima na teritoriji Glavnog grada, a u koju je Dan imao uvid.

Dužina ove linije je devet kilometara, a na njoj će putnike prevoziti dva autobusa. Iz Glavnog grada nijesu željeli da otkrivaju detalje u vezi sa navedenom linijom, poručujući da se radi o tenderskoj dokumentaciji koja se otkupljuje i koja nije javno dostupna.

„Radi se o tenderskoj dokumentaciji koja se otkupljuje i koja jedino na taj način može biti dostupna svim zainteresovanim i potencijalnimučesnicima poziva, a koja prema propozicijama i pravilima konkursa nije javno dostupna kao što je saopšteno i na konferenciji za medije prilikom predstavljanja javnog poziva za linijski prevoz u Podgorici“, saopšteno je iz Glavnog grada.

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj navodi da će tražiti razgovor sa predstavnicima Glavnog grada kako bi riješili ovo pitanje.

„Mi smo do sada propustili da sve linije funkcionišu na osnovu prethodnih odluka kada smo bili dio Glavnog grada. Pokrenuću razgovor sa predstavnicima Glavnog grada u vezi ovog pitanja, da vidimo mogućnost zajedničkog rješenja i za naredni period“, poručio je Đeljošaj.

Nove linije Donja Gorica-Momišići, Zabjelo -Zlatica, Zabjelo-Blok pet

Tenderskom dokumentacijom predviđeno je i uvođenje četiri nove autobuske linije i to L-20 gdje će autobusi saobraćati od firme Reno Alijans u Donjoj Gorici do Palade u Momišićima i L1-19 gdje će autobusi saobraćati od Našeg diskonta na Zabjelu do Zlatice.

Među novim linijama su i L-18 gdje će autobusi saobraćati od Ulice Miloša Rašovića na Zabjelu do Bloka pet, kao i L-21 gdje će putnici mogu da koriste prevoz od Doma za stare na Starom aerodromu dio Kliničkog centra.

Tako će u Podgorici, prema tenderskoj dokumentaciji, gravitirati 29 autobuskih linija.

Autobusi moraju biti plavi i sa besplanim internetom

Na 29 autobuskih linija, kako je predviđeno tenderskom dokumentacijom, prevoz putnika obavljaće 100 vozila, što autobusa, što malih autobusa. Tenderska dokumentacija predvidjela je da starost vozila mora biti najmanje 2011. godište.

Između ostalog predviđa se da kapacitet autobusa mora biti najmanje 25 plus najmanje 60 mjesta za stajanje, a malih autobusa najmanje 20 plus najviše 23 mjesta za stajanje. Sva vozila moraju imati klima uređaj, uređaj za brojanje putnika, zatim besplatan internet, te da boja prevoznog sredstva mora biti plava.

Takođe, predviđeno je da na autobusu sa desne strane moraju biti troje vrata, a na malom autobusu najmanje dvoje vrata.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još