Glavni grad, predsjednik i MUP podržali Prajd

 Glavni grad, predsjednik i MUP podržali Prajd

Foto: PR Centar

Osvjetljavanjem prepoznatljivih objekata i institucija u bojama duge, Glavni Grad, Presjednik Crne Gore i Ministarstvo unutrašnjih poslova dali su simboličnu, ali značajnu podršku crnogorskoj Povorci ponosa i pokazali da slave različite idenitete građanki i građana koje zastupaju.

Iz Organizacionog odbora Montenegro Prajda saopšteno je da je, povodom održavanja osmog Montenegro Prajda, a na zahtjev Organizacionog odbora, osvjetljeno više objekata u bojama duge, prepoznatljvim obilježjem LGBTIQ osoba.

„U znak podrške LGBTIQ zajednici, Glavni grad Podgorica je duginim bojama osvijetlio most Milenijum, a osvjetljene su i zgrade Presjednika Crne Gore i Ministarstva unutrašnjih poslova. Osvjetljavanjem prepoznatljivih objekata i institucija, Glavni Grad, Presjednik Crne Gore i Ministarstvo unutrašnjih poslova su dali simboličnu, ali značajnu podršku crnogorskoj Povorci ponosa, koja je ove godine organizovana i održana u otežanim uslovima uslijed pandemije COVID-19“, navodi se u saopštenju.

Smatraju da je takav vid podrške od izuzetne važnosti u odnosu na vidljivost LGBTIQ osoba u javnom prostoru, ali da je osnažujuće za LGBTIQ osobe koje žive u Crnoj Gori da vide spremnost državnih i lokalnih institucija da slave različite idenitete građanki i građana koje zastupaju.

„Sigurni smo da će ovo biti praksa i ubuduće, a da ovaj čin podrške označava spremnost da se odgovori na zahtjeve koje je Organizacioni odbor ove godine uputio državnim institucijama. Podsjećamo da od Vlade i državnih institucija zahtijevamo da učine sve što je potrebno kako bi Zakon o životnom partnersvu lica istog pola postao funkcionalan u 2021. godini; da se aktivno zalažu za kreiranje i usvajanje Zakona o rodnom identitetu temeljenog na samoodređenju; da intezivno i posvećeno rade na depatrijahalizaciji društva; i da se zločini iz mržnje prema LGBTIQ osobama adekvatno i pravedno procesuiraju“, stoji u saopštenju Organizacionog odbora Montenegro Prajda.

Saopštili su da je zahtjev za osvjetljavanje objekata i instucija u bojama duge Organizacioni odbor Montenegro Prajda uputio i presjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću za zgradu Skupštine i premijeru Zdravku Krivokapiću za objekat zgrade Vlade Crne Gore, ali te institucije nijesu osvjetljene.

„Svoje su objekte duginim bojama osvijetlili Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Britanska ambasada u Podgorici, a koje godinama unazad na taj način pružaju podršku crnogorskoj Povorci ponosa“, zaključili su iz Organizacionog odbora Montenegro Prajda.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još