Francuska šalje diplomatu koji je kritikovao bivšu vlast za ambasadora u CG

 Francuska šalje diplomatu koji je kritikovao bivšu vlast za ambasadora u CG

Foto: Independent Balkan News Agency

Predsjednik Francuske Emanuel Makron potpisao je dekret kojim je Kristijan Timonije (60) naimenovan za novog izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Crnoj Gori. U pitanju je diplomata koji je prošle godine izjavio da je bogatstvo u Crnoj Gori koncentrisano na 10 do 12 porodica i da zato Evropska unija treba da preispita kriterijume za proširenje, prenosi FOS.

Timonije je tada kao ambasador u Sjevernoj Makedoniji komentarisao proces proširenja na države Zapadnog Balkana, ocijenivši da je Crna Gora prerano počela da otvara poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, a da suštinski napredak nije ostvarila.

„Da li akumulacija bogatstva u Crnoj Gori pokazuje evropske vrijednosti? Je li to neko s kim želimo da dijelimo našu suverenost? Bogatstvo u Crnoj Gori koncentrisano je na 10 ili 12 porodica. Zbog toga želimo ponovo pročitati i prekontrolisati pravila o proširenju. To je postalo više štrikliranje nego stvarni napredak”, rekao je Timonije tom prilikom u Skoplju na skupu u organizaciji „Civil Rights Defenders“.

Timonije je poručio da proširenje Evropske unije mora biti suštinsko, a ne formalno.

Pored Makrona potpisnici ukaza o njegovom naimenovanju su premijer Žan Kasteks i šef diplomatije Žan Iv le Drijan, prenosi FOS.

Timonije će na mjestu ambasadora zamijeniti Kristin Tudik kojoj je mandat u našem glavnom gradu istekao u septembru. Tudik je u međuvremenu izabrana za francusku ambasadorku u Bosni i Hercegovini.

Važi za odličnog poznavaoca prilika na Balkanu. Osim angažmana u Skoplju, bio je otpravnik poslova u Francuskoj ambasadi u Beogradu u periodu od 1994. do 1997. godine, zatim zamjenik šefa misije OEBS-a za Kosovo. Zalagao se za prijem Savezne Republike Jugoslavije u međunarodne organizacije nakon smjene režima Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000.

U prethodnom periodu dužnost šefa misije obavljao je otpravnik poslova Loran Gonkalves, sa kojim se prethodne sedmice susreo premijer Zdravko Krivokapić.

„Podsjećamo da nam je stalo da buduća Vlada Crne Gore poštuje međunarodne obaveze Crne Gore i da nastavi sa reformama koje su neophodne za njeno članstvo u Evropskoj uniji“, kazao je nedavno Gonkalves FOS-u komentarišući rezultate parlamentarnih izbora 30. avgusta i stav Francuske prema njima.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja