„Fontane nemoguće dislocirati“

 „Fontane nemoguće dislocirati“

Foto: RTCG

Trg nezavisnosti treba ponovo rekonstruisati samo ukoliko se ispod njega bude pravila garaža, u protivnom ne treba počinjati radove, smatra Blagota Baća Radović, vlasnik firme Zetagradnja. Ova firma je 2006. godine rekonstruisala trg po projektu koji je radio arhitekta Mladen Đurović, a gradonačelnik Podgorice bio je Miomir Mugoša.

Prema dostupnim podacima rekonstrukcija prve faze, tadašnjeg Trga republike, počela je 23. maja 2006. godine, a Zetagradnja je na tenderu za ovaj posao plaćena 2.409.849 eura.

Druga faza obuhvatala je rekonstrukciju Njegoševe i Ulice slobode.

Nikada nije postalo posve jasno zašto je trg pretvoren u rupu, a osnovni sadržaji su fontane i nadstrešnice.

Nakon 14 godina gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković pokrenuo je proceduru izmjene izgleda trga i nakon međunarodnog konkursa dobijeno pobjedničko idejno rješenje, a prvi komentari stručnjaka, dok se čekaju detalji, govore da se postiglo manje od očekivanog.

Valja napomenuti da se i nekadašnji gradonačelnik Slavoljub Stijepović bavio trgom, ali samo njegovim nazivom. Od Trga republike postao je Trg nezavisnosti.

Ukoliko se krene sa radovima centralna fontana, kao i dvije iza nje neće moći da se dislociraju.

“Fontane se ne mogu dislocirati nigdje. Moraju se srušiti. Nemoguće je negdje da se prenesu. Oprema da, ali ništa drugo. Ispod centralne fontane postoji prostorija u kojoj je smještena oprema. Ako će da grade garažu ispod neka ruše, to je neophodno za centar”, ističe Radović.

Kako kaže Radović, jedan od zagovornika pretvaranja centra u pješačku zonu, samo mu se ne dopada što sadašnji trg nema garažu.

“Jedino to, a ostalo je dobro. Vidjećemo kompletno rješenje u subotu. Po objavljenom tenderu iz one pozicije se ništa ne vidi. Moram detaljnije da vidim pa bih onda mogao komentarisati rješenje. Ono što smatram da je neophodno jeste da treba obezbijediti parkiranje u centru grada. Da li će biti ispod trga ili na neki drugi način to je već njihovo pitanje”, rekao je Radović.

On smatra da će po novom idejnom rješenju, koliko je uspio da vidi, u sredini biti gejzir.

“Nije ono jezero kako sam čuo da govore. Svuda u svijetu se rade potpuno ravne površine i gejzir. Nema tu plivajuće vode. Nije to voda koja stoji. To je sada popularno u svijetu. Tako sam ja zaključio”, kaže Radović.

Da li se išta od materijala sa sadašnjeg trga može sačuvati Radović kaže da ne zna, jer idejno rješenje nije vidio.

“Trg je popločan granitnim pločama koje su dobavljene iz inostranstva. Ne sjećam se koja ih je firma obezbijedila. Vrlo brzo trg je završen”, kazao je Radović.

Glavni podgorički trg prostorno je uobličen 1886. godine, nakon Podgoričke skupštine zvao se Trg ujedinjenja, a nakon oslobođenja 1945. godine po Ivanu Milutinoviću, da bi naziv Trg republike dobio 6. februara 2004. godine, a Trg nezavisnosti 11. marta 2016. godine.

Mugoša i Đurović bez komentara

Komentar o najavljenoj rekonstrukciji trga, na čiji je izgled bio ponosan, Dan je tražio od bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše. Međutim, Mugoša je kratko poručio da ne želi da komentariše.

Isto je i sa arhitektom koji je projektovao sadašnji trg Mladenom Đurovićem. On je samo kazao da nema komentar za najavljenu kovu rekonstrukciju trga.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još