Fajzerova vakcina odobrena za hitnu upotrebu u SAD-u

 Fajzerova vakcina odobrena za hitnu upotrebu u SAD-u

Foto: Pixabay

Američka Agencija za hranu i ljekove (FDA) odobrila je vakcinu Fajzera i Bionteka protiv koronavirusa za hitnu upotrebu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Milioni doza Fajzerovih vakcina protiv koronavirusa uskoro će biti isporučeni širom SAD-a, tako da vakcinisanje počinje za nekoliko dana, piše CNN.

Odobrenje za upotrebu u hitnim slučajevima znači upravo ono što naziv sugeriše tj. da FDA daje odobrenje za upotrebu u hitnim slučajevima, a Fajzer će morati podnijeti zasebnu prijavu ukoliko želi da ga FDA u potpunosti licencira.

„Ovo odobrenje predstavlja značajnu prekretnicu u borbi sa razornom pandemijom koja je pogodila toliko porodica u SAD-u, ali i ostatku svijeta“, rekao je direktor FDA Stephen Hahn.

Savezne američke države će u startu dobiti 2,9 miliona vakcina da podijele, a bit će namijenjene zdravstvenim radnicima i starijim osobama koje zahtijevaju posebnu njegu. Oni se sada smatraju prioritetom u vakcinisanju.

Oduševljenje informacijom da je FDA dao zeleno svjetlo nije krio ni odlazeći predsjednik Donald Tramp kazavši da je ovo čudo medicine i veliko dostignuće.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja