EU uplatila Crnoj Gori prvu ratu od 28 miliona EUR

 EU uplatila Crnoj Gori prvu ratu od 28 miliona EUR

foto ilustracija

Evropska komisija (EK) uplatila je Crnoj Gori prvu ratu od 28 miliona EUR bespovratne finansijske pomoći.

Iz EU Info centra je saopšteno da je ta značajna budžetska pomoć namijenjena ublažavanju ekonomskih posljedica epidemije koronavirusa i podršci odgovoru javnih vlasti na društvene i ekonomske izazove.

„Ovih 28 miliona EUR predstavlja samo dio pomoći dostupne Crnoj Gori u okviru ugovora o budžetskoj podršci u vrijednosti do 40,5 miliona EUR“, navodi se u saopštenju.

Ta budžetska podrška dio je bespovratne finansijske pomoći vrijedne 53 miliona EUR, koju je Evropska unija obezbijedila Crnoj Gori za nabavku hitne medicinske opreme i za pružanje pomoći ugroženim pojedcinima, preduzetnicima i kompanijama, zdravstvenom i ostalim sektorima koji su najozbiljnije pogođeni krizom izazvanom koronavirusom.

„Ova pomoć se nadovezuje na 30 miliona EUR koje je EU obezbijedila Crnoj Gori u okviru makroekonomske finansijske podrške u oktobru“, dodaje se u saopštenju.

Isplata druge, finalne rate podrške do ukupnog iznosa od 40,5 miliona zavisiće od ispunjavanja niza obaveza koje je Crna Gora preuzela u vezi sa društvenim i ekonomskim faktorima.

„Najvažniji uslovi su da Vlada treba da iskoristi sredstva EU da podrži što veći broj malih preduzeća, naročito da im pomogne da isplate plate njihovim zaposlenim i da finansira socijalna davanja za socijalno ugroženu djecu, stare osobe, osobe sa invaliditetom i porodice kojima je potrebna pomoć“, navodi se u saopštenju.

Drugi važni uslovi su da socijalna davanja ne budu umanjena i da bude unaprijeđena transparentnost i pristup informacijama o budžetskoj potrošnji. Dodatnih 500 hiljada EUR u okviru ovih 40,5 miliona biće iskorišćeno za saradnju sa Međunarodnom organizacijom rada, za podršku pokretanju programa zapošljavanja čiji je cilj da pomognu ljudima da se ponovo zaposle.

„Finansijski odgovor na Covid-19 dolazi u isto vrijeme kad i nedavno objavljeni Ekonomski i investicioni plan, kao i pripreme Crne Gore i EU za novi program IPA III za naredni sedmogodišnji period. Ovim je naglašena kontinuirana podrška koju EU pruža Crnoj Gori i širem regionu Zapadnog Balkana“, zaključuje se u saopštenju.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja