„EU ne smije žmuriti na regionalni kleronacionalizam koji je 90-ih zapalio Balkan“

 „EU ne smije žmuriti na regionalni kleronacionalizam koji je 90-ih zapalio Balkan“

Foto: FOS Media

Počasni predsjednik SDP i član Predsjedništva Partije evropskih socijalista – PES Ranko Krivokapić učestvovao je na sjednici tog tijela druge po snazi političke grupacije u Evropskom parlamentu, na temi „Bugarska i Sjeverna Makedonija – Političko liderstvo i konstruktivni dijalog moraju prevagnuti“.

Krivokapić je povodom ove teme naglasio da glavni izazov u regionu ostaje saradnja i dobrosusjedski odnosi i da se to manifestuje i u kontekstu pregovaračkog procesa Sjeverne Makedonije, kao i u slučaju drugih država na ovom prostoru.

On je naveo da države i narodi na ovim prostorima su uvijek snažno sarađivali kroz istoriju kada su naspram sebe imali zajedničkog protivnika. Danas kada svi imamo zajednički cilj, a to je članstvo u EU, imamo probleme u medjusobnoj saradnji i rješavanje uzroka takvoga stanja je ključ napretka regiona i svih država koje ga čine.

„Danas na Zapadnom Balkanu imamo nacionalizam i velikodržavne aspiracije kojih se neke države još uvijek nijesu odrekle kao modus operandi uređivanja odnosa sa svojim susjedima. U skladu sa tim, imamo i povratak iste retorike negiranja čitavih naroda i njihove kulture. To negiranje je najbolje osjetila Crna Gora, a sa takvom antievropskom i ako hoćete anticivilizacijskom matricom se nastavilo sa istih adresa sa kojih se to činilo ratnih devedesetih godina prošlog vijeka. Kao najbolja ilustracija može poslužiti nedavna izjava premijerke Srbije u kojoj se nasilna aneksija, okupacija i nestanak Crne Gore 1918. tretira kao uzvišen čin koji treba slaviti.

EU ne smije žmuriti na opasni regionalni kleronacionalizam i istorijski revizionizam čija žrtva postaje antifašizam kao temelj moderne Evrope, a još manje praviti kompromise sa ideologijom koja je zapalila Zapadni Balkan. EU ne smije imati površan i birokratski pristup u sagledavanju odnosa medju državama već dobro percipirati uzroke i korijene problema i na vrijeme sankcionisati i najmanji nagovještaj vraćanja na politiku koja je ovaj regiona vratila gotovo 100 godina unazad“, zaključio je Krivokapić.

Predsjedništvo PES je nakon rasprave usvojilo Izjavu o stanju odnosa pregovaračkog procesa u kojoj je iskazala razočaranje zastojem u tom procesu u slučaju Sjeverne Makedonije i pozvala obje strane na političku mudrost i kooperativan pristup kao jedini način prevladavanja aktuelnih izazova.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja