EU i američka ambasada ne žele da komentarišu zaduživanja

 EU i američka ambasada ne žele da komentarišu zaduživanja

Foto: Collage

Politika upravljanja dugom je u nadležnosti nacionalnih vlasti i nije na Evropskoj uniji da komentariše o konkretnim operacijama, saopšteno je Pobjedi iz Delegacije EU u Crnoj Gori, a povodom emisija državnih obveznica na međunarodnom tržištu od 750 miliona eura. 

I iz Ambasade SAD su saopštili da ne mogu da komentarišu interne procese koji su doveli do konačne odluke Vlade o izdavanju obveznica.

Iz Delegacije EU su podsjetili da je rebalansom budžeta iz juna uvećan godišnji limit zaduženja kako bi se omogućilo hitno obezbjeđenje kredita od strane međunarodnih institucija, uključujući i Evropsku komisiju, i stvorila potencijalna fiskalna rezerva za finansiranje budžeta za nerednu godinu.

„Ohrabrujemo nadležne organe da osnaže transparentnost i učešće zainteresovanih strana u procesu donošenja odluka“, kazali su iz Delegacije EU.

I iz Ambasade SAD su kazali da se, iako ne mogu da komentarišu interne procese koji su doveli do konačne odluke Vlade o izdavanju obveznica, nadaju da će Vlada i parlament održati produktivan odnos koji unapređuje interese građana.

„Svjesni smo da je finansijska stabilnost presudna za sposobnost crnogorske Vlade da upravlja, posebno imajući u vidu ozbiljnu ekonomsku krizu prouzrokovanu globalnom pandemijom“, istakli su iz Ambasade SAD.

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke čestitale su 10. decembra, dan nakon emisije euroobveznica, ministrima finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, Milojku Spajiću i Jakovu Milatoviću.

Ministarstvo finansija emitovalo je 9. decembra na međunarodnom tržištu državne obveznice od 750 miliona eura na sedam godina i sa kamatom od 2,875 odsto.

Ministar finansija i socijalnog staranja Spajić je sjutradan na pres konferenciji saopštio da je na taj način izbjegnut bankrot države i obezbijeđene dvije godine mira i fiskalne i finansijske stabilnosti.

„Potrebe za finansiranjem za narednu godinu iznose 520 miliona eura. Od toga se 385 miliona odnosi na kredit, a 140 miliona je projektovani fiskalni deficit. Vlada želi da se pozabavi kreditima iz vremena bivše Jugoslavije, koji imaju jako nepovoljne kamate“ kazao je tada Spajić.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja