EBRD grant Regionalnom vodovodu za projekat zaštite izvorišta Bolje Sestre ,uz angažman najvećih stručnjaka regije

 EBRD grant Regionalnom vodovodu za projekat zaštite izvorišta Bolje Sestre ,uz angažman najvećih stručnjaka regije

Foto: JP Regionalni vodovod

Regionalni vodovod u 2020. obilježava deset godina od početka rada sistema i 45 godina institucionalnog postojanja, a razvojni projekti se realizuju, bez obzira na krizu izazvanu pandemijom virusa COVID 19, uz podršku Vlade i povoljnog kreditnog aranžmana Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u ukupnoj vrijednosti od 24 miliona eura, navedeno je u saopštenju.

„U toku je izrada idejnog rješenja za izgradnju hidrotehničke infrastrukture na prostoru naselja Dobra Voda, Veliki Pijesak i Utjeha u opštini Bar, kao i prostoru naselja Kruče u opštini Ulcinj, a u vezi čega su u ponedjeljak, 28.12. u Ulcinju, predsjednik Opštine Ulcinj Loro Nrekić i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, sa Regionalnim vodovodom i EBRD kao partnerima na projektu, potpisali i uputili Vladi Crne Gore Sporazum o zajedničkom ustupanju izgradnje i obavljanja komunalne djelatnosti javnog vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama za potrebe korisnika naselja Dobra Voda, Veliki Pijesak i Utjeha u opštini Bar i naselja Kruče u opštini Ulcinj Vladi Crne Gore“.

Potpisivanju sporazuma, kako je navedeno, prisustvovali su partneri projekta, predsjednik Odbora direktora Budimir Šaranović i izvršni direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić.  

„Osim realizacije infrastrukturnih projekata, uz izgradnju bulevara i novog cjevovoda dužine oko 15 km od Jaza do Tivta sa Upravom za saobraćaj, Regionalni vodovod prirotetno radi na projektima zaštite izvorišta Bolje Sestre u cilju održivog upravljanja ne samo izvorištem, već i mnogim izazovima koji su svake godine sve više prisutni, kako zbog globalnih klimtskih promjena, tako, na žalost i zbog antrpogenog faktora“, navedeno je u saopštenju.

Tim povodom je,kako dodaju, Regionalni vodovod angažovao najznačajnije institucije u Crnoj Gori i regionu na analizi hidrogeoloških uslova i prikupljenih podataka i mjerenja izdašnosti  izvorišta Bolje Sestre.

„Izradom navedenih studija od strane renomiranih međunarodnih eksperata će se stvoriti zavidna naučna osnova, koja će dati smjernice za dalje postupanje svih nadležnih institucija kada je u pitanju zaštita izvorišta Bolje Sestre, koje je UNESCO uvrstio na listu 150 najznačajnijih izvorišta karsta na svijetu. U profesionalnom smislu, u Regionalnom vodovodu smo posebno zadovoljni što smo kroz zahtjevne međunarodne tenderske procedure EBRD, osim inostranih eksperata iz zemalja EU, dobili i najznačajnije regionalne saradnike na ovim istraživačkim projektima zaštite izvorišta Bolje Sestre, iz reda najeminentnijih stručnjaka hidrogeologije karsta”, istakao je izvršni direktor Goran Jevrić.

Nakon uspješno sprovedene tenderske procedure po pravilima EBRD, zaključen je, kažu, Ugovor za izradu Plana upravljanja vodnim resursima za potrebe Regionalnog vodovoda sa konzorcijumom „Energoprojekt hidroinženjering“ – „Inspirium“ iz Beograda, za iznos od 160.600 EUR, sa rokom implementacije od četiti mjeseca.

„Želim da izrazim zadovoljstvo i čast  što je Energoprojekt dobio šansu nakon tenderske procedure da sarađuje sa Regionalnim vodovodom. Projekat zaštite izvorišta Bolje Sestre je ambiciozan, kako iz ugla istražnih radnji i tehničkih pretpostavki, tako i vremena realizacije, ali daćemo sve od sebe da u roku završimo i iza sebe ostavimo kvalitetan projekat u cilju istinitih podataka o izvorištu Bolje Sestre”, izjavio je tehnički direktor Energoprojekt hidroinženjeringa Žarko Mrkić.  

U okviru ove Studije, koja se finansira iz fonda Češke Republike pri EBRD, istražiće se,kako je saopšteno uticaj klimatskih i drugih uticaja na izvorište Bolje Sestre, dugoročne potrebe za vodom Crnogorskog primorja, te načini zaštite vodoizvorišta Bolje Sestre.

„Tokom 2020. godine, Regionalni vodovod je isporučio 7.775.432  m3 vode, što je 9 % više u odnosu na ugovorene minimalne količine. Kriza izazvana pandemijom uticala  je na pad prihoda po osnovu posebne naknade na izgradnju za 31.86 %, ali i prihoda od prodaje vode kao posljedica značajnog smanjenja potrošnje zbog praktično nepostojeće turističke sezone za 14,85% u odnosu na prošlu 2019. godinu“, zaključeno je u saopštenju. 

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja