Državnoj kasi će nedostajati oko 530 miliona EUR

 Državnoj kasi će nedostajati oko 530 miliona EUR

foto ilustracija

Ministarstvo finansija projektovalo je nacrtom budžeta da će državnoj kasi naredne godine nedostajati oko 530 miliona EUR, a u tu cifru su uključeni stari dugovi koji dolaze na naplatu i deficit budžeta, pišu Vijesti.

Ukupna suma nedostajućeg novca može biti korigovana u konačnom predlogu budžeta koji treba da pripremi nova vlada.

Kandidati za ministre finansija i socijanog staranja, ekonomskog razvoja i kapitalnih investicija Milojko Spajić, Jakov Milatović i Mladen Bojanić nastaviće sljedeće sedmice razgovore sa ministrom finansija Darkom Radunovićem i njegovim saradnicima, o nacrtu budžeta za narednu godinu i drugim finansijsko-ekonomskim pitanjima.

Milatović i Bojanić bi trebalo da se sjutra sastanu sa ministarkom ekonomije Dragicom Sekulić, koja je u srijedu prisustvovala razgovorima u Ministarstvu finansija.

Predstavnici dvije strane od početka razgovora ne žele da saopšte detalje sastanaka, a ono što se zna je da su kadidati za ministre dobili dokumentaciju Ministarstva finansija koja sadrži i nacrt budžeta.

Vijesti pišu da se već traže opcije gdje se može obezbijediti nedostajući novac, dok je pozajmica od Međunarodnog montarnog fonda (MMF) krajnja opcija, što je zvanično izjavio i mandatar za sastav nove vlade, Zdravko Krivokapić.

Ministarstvo finansija je nacrt budžeta pripremilo u zakonskom roku od 30. oktobra, ali ga nije uputilo u dalju proceduru, jer je Krivokapić najavio reorganizaciju izvršne vlasti. Zbog toga je potrebno i da se informacioni sistem za planiranje i pripremu budžeta i povezivanje programske djelatnosti prilagodi novoj organizacionoj šemi.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još