Državni vrh nevakcinisan: Antitijela kao opravdanje

 Državni vrh nevakcinisan: Antitijela kao opravdanje

Foto: Gov.me

Iako su nadležni odnedavno pokrenuli kampanju masovne imunizacije, kako zbog zdravlja stanovništa, tako i zbog što uspješnije turističke sezone koja je pred nama, sam državni vrh još uvijek nije dao primjer građanima. Ni predsjednik države Milo Đukanović, ni premijer Zdravko Krivokapić ni predsjednik Skupštine Aleksa Bečić nisu primili vakcinu protiv koronavirusa.

Masovna vakcinacija počela je juče kada su građani CG pokazali odgovornost i srazmjerno populaciji postavili rekord u Evropi – u danu je vakcinisano skoro 10 000  građana. Prema dostupnim podacima, do sada, rekorder je bila Njemačka koja je vakcinisala milion stanovnika u jednom danu, što je 1,2 odsto cjelokupne populacije. Crna Gora je, međutim, juče vakcinisala 1,5 odsto stanovništva.

Muzički centar juče, foto: Portal Podgorica

Sa druge strane, državni vrh ima opravdanje zašto još uvijek nije vakcinisan iako uredno poziva građane na imunizaciju.

Na pitanje FOS-a na jučerašnjoj pres konferenciji premijer Zdravko Krivokapić kazao je da ne bježi od vakcinacije ali da sada ima antitijela, “pa nema potrebe“.

Krivokapić se juče osvrnuo i na svoje kršenje mjera u prethodnom periodu nazvavši to slobodom koju ispolji, “a koja sigurno nekada pređe mjeru nepristojnog“. Premijer je kazao da se nada da se to više neće dešavati, kao što se nije dešavalo u posljednje vrijeme.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić pozvao je građane da se vakcinišu a kada će se on vakcinisati na upit FOS-a odgovorio je ovako:

“Građane pozivam i pozivaću da pristupe procesu imunizacije, kako bismo što prije stvorili pretpostavke za povratak u redovno funkcionisanje. Međutim, visoki funkcioneri opozicije ranije su oštro reagovali na vakcinaciju ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, navodeći da je time što je primila vakcinu oduzela mogućnost da se spasi život nekoga ko je mnogo ugroženiji. Stoga, da ne bi došlo do sličnih zloupotreba i u mom slučaju, polazeći od toga da sam mlad čovjek i da spadam u manje ugroženu grupu, sačekaću da se vakcinišu građani koji su ugroženiji od mene. Takođe, vakcinu ću primiti uz prethodno utvrđivanje broja antitijela, kako bi se utvrdio i stepen potrebe za vakcinacijom. Nemam nikakav problem da kada to bude, isto učinim javno“, navodi  se u odgovoru Bečića.

Na isto pitanje odgovor nismo dobili od šefa države Mila Đukanovića.

On je nedavno takođe nevakcinisanje opravdao antitijelima:

„Ja sam kontrolom kod ljekara došao do rezultata da imam veliki broj antitijela, iako nijednom tokom trajanja pandemije nikad nisam imao pozitivan test tokom tridesetak testiranja. Ali, očigledno da sam uspio da zaradim virus i iznesem na način na koji sam ga iznio. Preporuka je ljekara da se sa tolikim brojem antitijela ne treba sada vakcinisati nego sačekati da prođe određeno vrijeme. Kada to vrijeme prođe, svakako ću se vakcinisati“, rekao je Đukanović.

Vicepremijer Dritan Abazović i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović jedini su članovi Vlade koji su se vakcinisali.

foto: gov.me

FOS je nedavno svim ministrima uputio pitanje da li će se vakcinisati i  tako ohrabriti građane da isto učine.

foto: gov.me

Na upit FOSa odgovor nisu dobili od Ministarstva ekonomskog razvoja Jakova Milatovića, Ministarstva kapitalnih investicija Mladena Bojanića, Ministarstva prosvjete nauke, kulture i sporta koje predvodi Vesna Bratić, Ministarstva pravde ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić te Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma na čijem je čelu Ratko Mitrović. Preostali ministri su kazali da će se vakcinisati, ali dosad niko od njih još to nije učinio.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još