Dogovoreno donošenje pravilnika o javnosti rada Skupštine

 Dogovoreno donošenje pravilnika o javnosti rada Skupštine

Foto: Skupština Crne Gore

Radna grupa za izradu izmjena i dopuna Poslovnika Skupštine Crne Gore se na petoj sjednici saglasila da se precizira i uvede pravilnik o javnosti rada Skupštine kako bi se stvorio jasan pravni okvir za podizanje transparentnost parlamenta.

Predsjednik Radne Grupe Momo Koprivica kazao je da se privodi kraju rad na izradi izmjena i dopuna Poslovnika Skupštine. Ističe da su na današnjoj sjednici razmatrani pristigli predlozi poslaničkih klubova i sekretarijata odbora koji su se sa pojedinim pitanjima suočavali u praksi.

– Stvorili smo snažnu osnovu za razmatranje najšireg broja pitanja. U prvoj fazi je neophodno da se razmotre osnovna pitanja na koja se može u kratkom roku dati jasan odgovor. Narano, za drugu fazu koja bi podrzumijevala izradu novog Poslovnika i Zakona o Skupštini priprema se uvođenje značajnijih instituta koji će podići efikasnos, odgovornost i transparentnost Skupštine na najviši nivo – rekao je Koprivica nakon sjednice Raden grupe.

On je istakao da je postinuta saglasnost da se odgovori na poslanička pitanja dostavljaju do početka sjednice, kako bi se osnažili uslovi za ostvarivanje poslaničke funkcije „i kako bi mogli u punom smislu da ostvaraju kontrolu nad radom izvršne vlasti“.

– Takođe, dogovorili smo se oko preciznih normi u vezi sa održavanjem posebnih i svečanih sjednica Skupštine i na taj način zaokružili i taj segment pravnog okvira djelovanja Skupštine Crne Gore. Postigli smo i načelnu saglasnost oko preciznijeg i potpunijeg uređenja dinamike poslaničkih pitanja, kako bi se ojačala kontrolna uloga Skupštine i sačinjena je normativna razrada pitanja imuniteta poslanika u cilju zaštite autoriteta ove Skupštine, ali i uvažavanja legitimnih interesa institucija pravne države, kako bi se izbjegla svaka proizvoljnost i da ne bismo zbog nepotpunog pravnog sistema imali političke probleme kao u ranijem periodu. Normativna razrade je napredna forma i u naredna dva dana ćemo odlučiti da li ćemo je u toj varijanti prihvatiti – poručio je Koprivica.

On uvjeren da će novi Poslovnik Skupštine Crne Gore unaprijediti uslove za ostvarivanje poslaničke funkcije.

– Jedan od osnovnih ciljeva je izgradnja etike predstavničke vladavine. Mi smo neko ko stvara prava, ali i treba da stojimo pod pravom – poručio je Koprivica.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još