Do kraja novembra završetak prve dionice auto-puta

 Do kraja novembra završetak prve dionice auto-puta

Foto: Mediabiro

Ministarstvo kapitalnih investicija je zaključilo Prilog 6 Ugovora o projektovanju i izgradnji autoputa Bar-Boljare, dionica Smokovac-Mateševo, sa izvođačem radova, kineskom kompanijom CRBC, saopšteno je iz tog resora.

„Zaključenjem Priloga 6, ugovorne strane su dogovorile rok 30. novembar 2021. godine do koga će se završiti svi radovi, ali uz istovremeno zadržavanje prava ugovornih strana u pogledu ugovorenog roka za završetak (30.septembar 2020.godine) i u odnosu na potraživanja ugovornih strana“, navedeno je u saopštenju.

Takođe, Nadzorni organ – Inženjer, francusko-italijanski konzorcijum Ingerop&Geodata nastavlja da pruža konsultantske usluge i vršenje nadzora nad radovima CRBC-a nakon perioda od 73 mjeseca, definisanog u Ugovoru o pružanju konsultantskih usluga, zadržavajući dužnosti i ovlašćenja prema uslovima Ugovora o projektovanju i izgradnji.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je u skladu sa Ugovorom o prefercijalnom zajmu sa EXIM bankom usaglasilo produženje perioda raspoloživosti sredstava iz kredita EXIM banke do 31.12.2022 godine. Prvobitno ugovoreni period raspoloživosti istekao je 14. aprila ove godine.

„Očekujemo da će u periodu koji je pred nama svi učesnici na ovom projektu dati puni doprinos i učiniti dodatni napor kako bi se ova dionica autoputa završila u što kraćem roku i na kvalitetan način, čime bi se stvorili potrebni preduslovi za nastavak narednih dionica autoputa“, navedeno je u saopštenju.

Kako su dodali, nakon višegodišnjih kontroverzi koje su pratile ugovaranje i izvođenje radova, kao i finansiranje projekta izgradnje prioritetne dionce autoputa Smokovac – Mateševo, aktuelna Vlada se našla u situaciji da mora završiti ovaj projekat.

„Cijenimo da u ovom trenutku završetak radova predstavlja prioritet za građane i privredu Crne Gore.  To naravno ne znači da odustajemo od provjere kompletnog procesa i namjere da identifikujemo sve odgovorne za kašnjenje završetka radova i eventualno loše upravljanje i zloupotrebe. Pored navedenog, dodatno smo angažovani na traženju modaliteta za nastavak radova do granice sa Srbijom, jer smo u potpunosti svjesni da bez završetka kompletnog autoputa kroz Crnu Goru efekti ovog ogromnog infrastrukturnog projekta ne bi imali svoj puni smisao“, zaključeno je u saopštenju Ministarstva kapitalnih investicija.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još